16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Ivanov v GS ZN pozval k bojkotu referenduma o imenu države

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je danes v nastopu na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku ponovno pozval makedonske volivce k bojkotu nedeljskega referenduma o imenu države. Kot je dejal, bi Makedonija s tem naredila “zgodovinski samomor”.

 

“Glasovanje na referendumu je pravica, ne dolžnost,” je v govoru dejal Ivanov. “30. Septembra ne bom šel glasovat in vem, da boste vi, moji sodržavljani, sprejeli podobno modro odločitev,” je dodal.

Makedonci se bodo v nedeljo na referendumu izrekali o sporazumu, ki sta ga po desetletjih spora zaradi imena Makedonije Skopje in Atene podpisala junija letos. V skladu z dogovorom bi se država po novem imenovala Republika Severna Makedonija. Posledično je Makedonija dočakala premike pri približevanju EU in Natu, ki ga je ovirala Grčija, ker ima na severu pokrajino z istim imenom.

Poleg Ivanova referendum zavrača tudi makedonska opozicija. Največja opozicijska stranka v Makedoniji VMRO-DPMNE, ki nasprotuje dogovoru z Grčijo, je sicer državljane nedavno pozvala, naj na referendumu glasujejo po lastni vesti.

Uspeh referenduma je kljub temu vprašljiv. Glasovanja se mora namreč udeležiti vsaj polovica od 1,8 milijona volilnih upravičencev, da bi bil veljaven.

Zadnje novice

Sorodne vsebine