6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Italijansko Gibanje pet zvezd namerava znižati poslanske prejemke in število mandatov

Potem ko je italijanska vladajoča koalicija pod streho spravila proračunske načrte, si je vladajoče Gibanje pet zvezd zadalo nove cilje. Populistična stranka namerava sedaj doseči znižanje poslanskih prejemkov in zmanjšati število poslanskih mandatov na 600, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanska vlada je ob sprejemu proračunskih načrtov že sprejela odločitev o zmanjšanju pokojnin za tiste, ki prejmemo več kot 100.000 evrov letno. Poleg tega namerava pokojnine od 350.000 do 500.000 evrov letno v naslednjih petih letih zmanjšali za 40 odstotkov. V Italiji so tovrstni načrti že sprožili polemiko.

“Leta 2018 smo premagali privilegirano vodstveno elito, ki se je proti nam upirala. Sedaj gremo naprej,” je v videposlanici na Facebooku napovedal podpredsednik italijanske vlade in vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio.

Gibanje pet zvezd se že več mesecev ukvarja tudi z reformo italijanskega parlamentarnega sistema. Število poslancev v poslanski zbornici naj bi tako zmanjšali s sedanjih 945 na 400, število senatorjev v senatu pa na 200. Prav tako naj bi izvedli reformo referendumske zakonodaje. Med drugim naj bi odpravili 50-odstotno volilno udeležbo za veljavnost referenduma. Državljani naj bi tudi dobili pravico, da prek referenduma predlagajo sprejem zakonov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine