11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Italijanski parlament za priznanje genocida nad Armenci; kaj pa slovenski?

Italijanska poslanska zbornica je v sredo sprejela resolucijo, s katero je vlado pozvala, naj “uradno prizna genocid nad Armenci”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predlog, po katerem bi poboj Armencev v Otomanskem cesarstvu v letih 1915 in 1916 označili za genocid, je podprlo 382 poslancev, nihče ni glasoval proti. 43 poslancev iz opozicijske desne stranke Naprej Italija nekdanjega italijanskega premierja Silvija Berlusconija pa se je glasovanja vzdržalo.

Odločitev parlamenta za vlado, ki se do tega vprašanja ni opredelila, sicer ni zavezujoča.

Parlament je razpravo o predlogu, po katerem naj bi Italija uradno priznala armenski genocid, začel v ponedeljek. Razprava je sprožila oster odziv Ankare, turško zunanje ministrstvo pa je v torek na pogovor poklicalo italijanskega veleposlanika v Ankari Massima Gaianija.

Ankara odločno zavrača uporabo besede genocid za množičen izgon in poboje po nekaterih podatkih 1,5 milijona Armencev v Otomanskem cesarstvu, katerega naslednica je Turčija.

V Ankari vztrajajo, da je umrlo med 300.000 in 500.000 Armencev, kar da je bilo v veliki meri posledica dogajanja med prvo svetovno vojno in zato tega ni mogoče opredeliti za genocid, spominja dpa.

Dvajseterica držav, med njimi Francija, Nemčija in Rusija, je poboj Armencev v Otomanskem cesarstvu že uradno priznala za genocid. Papež Frančišek je leta 2015 te dogodke označil za “prvi genocid v 20. stoletju”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine