13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Posledica nesposobnosti Šarčeve vlade: Italijanski minister Salvini v Trstu obljubil nadzor meje s Slovenijo z vsemi razpoložljivimi sredstvi

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v petek ob robu podpisa pogodbe o madžarskih vlaganjih v tržaško pristanišče dejal, da namerava Italija z vsemi razpoložljivimi sredstvi nadzorovati svoje meje, tudi tisto s Slovenijo. Salvinijev obisk v Trstu so spremljali protesti. Ti so napovedani tudi na Goriškem in nekaterih mejnih prehodih.

Na italijansko-slovenski meji sicer od 1. julija na podlagi nespametnega predloga Slovenije (slovenskega ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja oziroma Šarčeve vlade)  delujejo mešane policijske patrulje.

Salvini je ob podpisu pogodbe z madžarsko stranjo poudaril, da Italija nadzoruje meje na morju, z vsemi razpoložljivimi sredstvi pa želi nadzirati tudi tiste na kopnem. Preko Twitterja je Salvini sporočil, da je cilj obiska v Trstu “več ljudi in več sredstev, da zapečatimo mejo s Slovenijo ter dokončno ustavimo prihod nezakonitih migrantov”.

“Odprava schengna in zavarovanje meje sta zadnji možnosti,” je dejal Salvini. Izjavil je, da zaupa v nadzor, ki ga izvajajo policije Slovenije, Hrvaške in BiH na balkanski poti, a “ker so meje svete in nedotakljive”, Italija razmišlja o različnih možnostih, če nadzor ne bi bil dovolj.

“Skupne patrulje Italije, Slovenije in Hrvaške so nekaj, kar vzpostavljamo, in videli bomo, kakšni bodo rezultati,” je dejal. Povedal je, da se je o tem po telefonu pogovarjal tako s slovenskim kot in hrvaškim kolegom, Boštjanom Poklukarjem in Davorjem Božinovićem. “Želimo, da pristanišča, letališča in meje ostanejo odprti za izmenjavo tistega, kar nas bogati, ne pa težav,” je dejal.

Na slovenskem notranjem ministrstvu so potrdili, da se je Poklukar po telefonu pogovarjal s Salvinijem o migracijah in okrepitvi sodelovanja med državama na tem področju. Poklukar je po navedbah MNZ v pogovoru poudaril, da Slovenija učinkovito varuje svojo mejo s Hrvaško in ima razmere pod nadzorom. Na prošnjo STA za dodatna pojasnila glede skupnih policijskih patrulj med Slovenijo, Italijo in Hrvaško, o katerih je govoril Salvini, so na MNZ odgovorili, da podrobnejših informacij v tem trenutku ne morejo posredovati.

V poslanskih skupinah slovenskih strank so ocenili, da bi bile fizične ovire na meji med Slovenijo in Italijo nesprejemljive in neevropske, medtem ko so mnenja o mešanih patruljah še vedno različna.

Aktualno dogajanje v odnosih z Italijo je popolna katastrofa in dokaz, da imamo “varnostno in razvojno impotentno vlado”, je danes v izjavi za medije dejal poslanec SDS Branko Grims. Kot je poudaril, bi morala biti ustrezno varovana že bosansko-hrvaška meja, s strani Slovenije pa schengenska meja. Če bi se to mejo ustrezno zaprlo, potem poteze Avstrije in Italije ne bi bile potrebne, je poudaril.

Po Grimsovem mnenju bi bili slovenska policija in vojska, če bi jima vlada dala potrebna pooblastila, brez težav sposobni zaščititi južno mejo. Glede na to, da se meje na jugu ne brani, je po besedah poslanca povsem logično, da se postavljajo meje na severu in zahodu.

Da ne gre za zapiranje meja, pač pa za kontrolo obmejnega pasu, in da je glavna naloga mešanih slovensko-italijanskih patrulj preprečevanje tihotapskih in kriminalnih združb, so poudarili tudi v LMŠ. Je pa poslanec Igor Peček v sredinem pogovoru za POP TV izrazil pričakovanje, da bo EU svoj napor usmerila k skupnemu varovanju zunanjih meja EU tudi na kopnem.

Trend bi moral biti zaskrbljujoč za celotno EU, saj so napovedani ukrepi na slovensko-italijanski meji nesorazmerni s prehodi prebežnikov, je za STA ocenil poslanec SD Matjaž Nemec. Nad Salvinijevimi besedami je po njegovem opažanju sicer še bolj ogorčeno italijansko prebivalstvo ob slovenski meji. “Zavedajo se, kako lahko en posameznik s preveliko mero populizma in nacionalizma zruši sanje več generacij,” je pojasnil.

Nemec je tudi ocenil, da je dialog notranjega ministra Boštjana Poklukarja s Salvinijem ni več konstruktiven, zato je pozval premierja Marjana Šarca, naj se začne pogovarjati z njegovim italijanskim kolegom. Osredotočiti bi se morali na hrvaško-bosansko mejo kot mejo EU, je še povedal.

V NSi Salvinijevega zaostrovanja retorike niso dodatno komentirali, so pa spomnili, da so že zahtevali sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, na kateri bi obravnavali mešane policijske patrulje. Poudarili so, da imajo te lahko negativne posledice. “Gre za enotni gospodarski in kulturni prostor. Slovenci na obeh straneh meje ne želijo nikoli več biti deljeni z zidom ali celo z žico,” je dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. Po mnenju NSi bodo tisti, ki jih bodo mešane patrulje zajele, ostali v Sloveniji, ki ima zelo “radodarno” azilno zakonodajo.

V DeSUS pa so za STA opozorili, da EU v povezavi z reševanjem migrantske krize nima pravega odgovora. Tako je vsaka država primorana reševati to vprašanje na svoj način, pri čemer je italijanski način spopadanja s to problematiko skladen s premisami sedanje italijanske notranje in zunanje politike, ki sta nacionalistično obarvani, so navedli. Kot so dodali v DeSUS, slovensko notranje ministrstvo skupaj s policijo relativizira problematiko. V SAB bi z mešanimi policijskimi patruljami raje okrepili nadzor na meji s Hrvaško, pri čemer bi Sloveniji lahko pomagali tudi Italija in Avstrija.

Da so mešane patrulje neumnost in “brca v temo”, meni prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Zdaj bo Slovenija pomagala Italijanom “loviti migrante, ki naj bi šli čez, in jih bomo zadrževali pri nas doma”. Jelinčič je kritičen do ravnanja zunanjega ministra Mira Cerarja in se sprašuje, ali tako ravna, da bi dobil italijansko podporo pri kandidaturi za evropskega komisarja. Slovenija bi morala imeti dvojne patrulje na meji s Hrvaško, lahko tudi mešane. Patrulje na slovensko-italijanski meji pa pomenijo, da se Slovenija “zapira v migrantski žep”, je še opozoril Jelinčič.

Salvini je v petek skupaj z madžarskim kolegom Petrom Szijjarto v Trstu prisostvoval podpisu pogodbe o nakupu 32 hektarjev velikega zemljišča na širšem območju tržaškega pristanišča v bližini Žavelj in mejnega prehoda Škofije. Na njem naj bi Madžarska zgradila pristaniški terminal in logistično bazo, investicija pa naj bi dosegla okoli 100 milijonov evrov.

“Italija odpira svoja pristanišča, da bi zagotovila razvoj in blaginjo. Zapiramo pa pristanišča za migrante, ki povzročajo težave, ” je ob tej priložnosti dejal Salvini. S tem je spomnil na drug namen njegovega obiska v prestolnici FJK, torej razmere na meji s Slovenijo in sprejem ukrepov za zaustavitev čezmejnega migrantskega toka.

Italijanski notranji minister je kasneje na tržaški prefekturi prisostvoval tudi podpisu protokolov o zakonitosti naložb in prisilnem vračanju migrantov.

Slovenska narodna skupnost v Italiji je zaprosila za srečanje s Salvinijem ob njegovem obisku v Trstu. Predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj je za STA potrdil, da so ga v noči na petek obvestili, da srečanja ne bo. Kot razlog je italijanska stran navedla, da bo kmalu v Rimu potekalo vladno omizje, na katerem bodo obravnavali vprašanja s področja šolstva, zajamčenega zastopstva v italijanskem parlamentu ter vrnitve Narodnega doma v Trstu. Predvidoma se bo vladno omizje sestalo v drugi polovici julija.

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in Bandelj sta se v prošnji za srečanje z italijanskim notranjim ministrom zavzela, da bi obravnavali nekatera pomembna vprašanja glede izvajanja zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji iz leta 2001 in čezmejne odnose med Italijo in Slovenijo.

Salvinijev obisk v Trstu so po eni strani spremljali njegovi številni podporniki, kot tudi protesti. V znak nasprotovanja ukrepom na meji in v podporo ohranitvi odprtih meja so protestni shodi napovedani tudi na Goriškem in nekaterih mejnih prehodih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine