9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Italija namerava velikim družinam dati v obdelavo kmetijsko zemljo

Italijanskim družinam, ki bodo med letoma 2019 in 2021 dobile tretjega otroka, bo vlada v Rimu za dvajset let v brezplačni najem dala državna kmetijska zemljišča. S tem želi zaustaviti padanje rodnosti v Italiji, danes poročajo italijanski mediji.

“Pravijo, da imajo Italijani malo otrok in da je treba nekaj narediti, da se ta trend obrne,” je povedal italijanski kmetijski minister Gian Marco Centinao. Dodal je, da bodo “v ospredju ruralna območja, kjer ljudje še imajo otroke”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Načrt za podeljevanje zemljišč je sicer pripravila skrajno desna Liga, načrt pa je vključen tudi v osnutek proračuna za prihodnje leto.

Idejo podpira tudi minister za družine Lorenzo Fontana, ki je povedal, da ukrep velja zgolj za poročene pare, in ne za partnerske zveze. Analitiki menijo, da to ne bo možno, saj zakonodaja slednjim omogoča večino pravic, ki jih imajo zakonski pari.

Tujci bodo do tega upravičeni, če v Italiji prebivajo najmanj deset let, še navaja AFP.

Vlada želi s tem načrtom obrniti trend padanja italijanske stopnje rodnosti, ki je najnižja v Evropi. Lani so v Italiji zabeležili 464.000 rojstev, kar je rekordno nizko število. Italija se tako sooča s staranjem prebivalstva.

Italijanska država ima sicer po podatkih kmetijskega združenja Coldiretti v lasti približno pol milijona hektarjev kmetijskih zemljišč, ki so skupaj vredna deset milijard evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine