4.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Italija dobiva novo vlado s starim premierjem, vendar s koalicijsko partnerico, levičarsko Demokratsko stranko

V Italiji sta Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka (PD) danes dosegla dogovor o oblikovanju vlade, ki jo bo vodil dosedanji premier Giuseppe Conte, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil vodja gibanja Luigi Di Maio. Predsednik države Sergio Mattarella bo Conteja sprejel v četrtek zjutraj, so navedli v predsednikovem uradu.

 

“Povedali smo, da imamo politični dogovor s PD, tako da bo Conte postal novi predsednik vlade,” je po srečanju s predsednikom države Sergiom Mattarello povedal Di Maio.

Poudaril je, da je Conte “zelo pogumen” mož, ki dela izključno v interesu Italije. “Je zagotovilo za uresničitev našega programa,” je povedal 33-letni odhajajoči podpredsednik vlade.

Pojasnil je še, da je zavrnil ponudbo skrajno desne Lige, da bi prevzel premierski položaj in da bi še naprej vladali skupaj. Za ponudbo se je zahvalil, a je dejal, da nima takšnih ambicij. Misli le na najboljše za Italijane, je poudaril.

Z Mattarello se je že pred tem sestal vodja PD Nicola Zingaretti, ki je predsedniku povedal, da podpirajo sodelovanje z gibanjem. Strinjali so se, da vlado vodi Conte, kar je bil pogoj Di Maiove stranke za sodelovanje.

V Italiji se tako nakazuje konec vladne krize, ki jo je v začetku meseca sprožil vodja Lige Matteo Salvini z vložitvijo nezaupnice Conteju. Ta je pretekli teden odstopil, nakar je Mattarella začel pogovore o rešitvi krize. Pogovori so zdaj končani.

V četrtek ob 9.30 bo predsednik sprejel Conteja, so sporočili iz Mattarellovega urada. Pričakovati je, da mu bo podelil mandat za sestavo vlade, navajajo tuje tiskovne agencije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine