7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Italija: Ali bodo kapitanki sodili ali jo oprostili, bo predvidoma znano po koncu poletja

Italijansko tožilstvo v sicilskem mestu Agrigent danes zaslišuje nemško kapitanko Carole Rackete zaradi domnevne pomoči pri nezakonitih migracijah, ko je konec junija z ladjo Sea Watch 3 z rešenimi migranti na krovu brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi. Odločitev, ali bodo sodili kapitanki, bodo predvidoma sprejeli konec poletja.

 

Nevladna organizacija Sea Watch ne pričakuje hitre odločitve tožilstva ob ponovnem zaslišanju Racketove, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Delamo na tem, da skušamo omogočiti hitro odločitev in pričakujemo, da bo sodišče, tako kot še vedno doslej, spoznalo, da smo delovali v skladu z zakonom,” je dejal tiskovni predstavnik organizacije za dpa.

Nemški organizaciji je predvsem tudi pomembno, da bodo italijanske oblasti ponovno dale na uporabo ladjo Sea Watch 3, ki so jo zaplenili.

Racketova je danes dopoldne prispela na sodišče v spremstvu dveh odvetnikov, izjav pa ni želela dajati.

Poudarek današnjega zaslišanja bo na domnevni pomoči pri nezakonitih migracijah in da ni upoštevala navodil italijanskih oblasti. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, jo bodo predvidoma vprašali, zakaj ni pri reševanju migrantov počakala na libijsko obalno stražo ter zakaj je odplula proti Italiji namesto Libiji ali Tuniziji.

Odločitev, ali bodo kapitanki sodili ali jo oprostili, bodo predvidoma sprejeli šele po koncu poletja, še piše dpa.

31-letna kapitanka je konec junija s svojo ladjo Sea Watch 3, na krovu katere je bilo več deset migrantov, brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi. Ob tem je zadela ladjo finančne policije. Oblasti so jo aretirale in odredile hišni pripor, ki ga je sodišče kasneje odpravilo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine