10.8 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Islamistični Talibani sprožili ofenzivo na afganistanski Gazni

Talibani so danes sprožili veliko ofenzivo na afganistansko mesto Gazni. Oblasti se bojijo številnih žrtev. Lokalne zdravstvene oblasti so sporočile, da je v spopadih umrlo najmanj 16 ljudi, od tega dva civilista. Talibani sicer trdijo, da so ubili več deset vojakov, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Ofenziva se je pričela danes zgodaj zjutraj, je pojasnil tiskovni predstavnik lokalne vlade Arif Nuri.

V spopadih je bil po njegovih informacijah ubit najmanj en vojak afganistanske vojske, sedem pa ranjenih. A Nuri je ob tem izrazil zaskrbljenost, da bo število žrtev še naraslo. Med drugim je bilo ranjenih tudi najmanj osem civilistov.

Lokalne zdravstvene oblasti medtem poročajo o najmanj 16 mrtvih, od tega 14 pripadnikov varnostnih sil in dveh civilista. Ranjenih pa je 23 pripadnikov varnostnih sil in sedem civilistov.

Talibani pa so sporočili, da je bilo ubitih več deset afganistanskih vojakov ter da so njihovi borci, ki naj bi bili vse bližje središču mesta, že zavzeli več ključnih nadzornih točk.

Na družabnih omrežjih so zaokrožile fotografije in posnetki, na katerih se temen dim dviga nad mestom. Oblasti pa so potrdile, da so talibani zadeli več vladnih stavb.

Afganistanskim silam so na pomoč priskočile tudi ameriške letalske sile. Tiskovni predstavnik ameriške vojske v Afganistanu Martin O’Donnell je potrdil, da je bilo v napadu napadenih več vladnih poslopij, a da so razmere že pod nadzorom.

Z urada predsednika Ašrafa Ganija so sporočili, da so razmere v Gazniju pod nadzorom vladnih sil in da so na poti okrepitve. Po njihovi oceni je med talibani več smrtnih žrtev.

Katarska televizija Al Džazira poroča, da je bilo ubitih najmanj 39 talibanskih borcev in 14 afganistanskih vojakov. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da je afganistanskim silam že uspelo pregnati talibane iz mesta, čeprav se po poročanju televizije na območju še vedno sliši streljanje in spopade. Tudi nekateri prebivalci poročajo, da so se talibani poskrili v domove civilistov in trgovine ter da se streljanje nadaljuje.

Talibani so sicer že zadnjih nekaj tednov izvajali napade na različna območja v provinci Gazni. Ta je večinsko pod njihovim nadzorom, z izjemo glavnega mesta province.

Zadnje novice

Sorodne vsebine