7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Iranski zunanji minister v Pekingu začel niz srečanj o jedrskem sporazumu

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes v Pekingu začel diplomatsko turnejo, ki ga bo na pogovore o iranskem jedrskem sporazumu popeljala še v Moskvo in Bruselj. “Upamo, da bomo s temi obiski uspeli doseči jasne prihodnje obrise sporazuma,” je povedal novinarjem po srečanju s kitajskim kolegom Wang Yijem.

 

Do turneje prihaja potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump v torek sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma. Sporazum, s katerim se je Iran v zameno za odpravo mednarodnih sankcij odpovedal svojemu jedrskemu programu, so leta 2015 podpisale še Nemčija, Francija, Velika Britanija, Rusija in Kitajska. Vse so zagotovile svojo nadaljnjo zavezanost sporazumu.

Pred odhodom iz domovine je Zarif v uradnem sporočilu obsodil Trumpovo “ekstremistično administracijo”, ker je opustila “sporazum, ki je bil v mednarodni skupnosti prepoznan kot zmaga za diplomacijo”. “Upam in verjamem, da bodo ti obiski v različnih državah pripomogli k zaščiti legitimnih nacionalnih interesov Irana ter ohranitvi miru in stabilnosti v regiji,” je zapisal, kot navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Iranski predsednik Hasan Rohani je izrazil bojazen, da bi lahko ameriška odločitev pomenila konec diplomatskega reševanja političnih razhajanj, zato upa, da bodo ostale podpisnice ostale zavezane sporazumu. “Ameriški umik iz mednarodnega sporazuma je v nasprotju s politično etiko in naznanja konec diplomatskih rešitev,” je dejal.

Ali bo Iran še naprej spoštoval sporazum, je po njegovih besedah odvisno od tega, kako bodo ravnale ostale podpisnice sporazuma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iranska vlada se sicer sooča z naraščajočim pritiskom domačih skrajnih konservativcev, ki vidijo v Trumpovi odločitvi dokaz, da zahodnim državam ni moč zaupati. Ultrakonservativni ajatola Ahmad Džanati kot vodja sveta izvedencev, ki nadzira delo in izbira vrhovnega voditelja države, je danes ocenil, da bi se Rohani “moral opravičiti iranskemu prebivalstvu za škodo, ki mu je bila povzročena z jedrskim sporazumom”.

Poveljnik revolucionarne garde Mohamed Ali Džafari je prav tako kritiziral “določene uradnike”, ki “se zgledujejo po tujcih”. “Upam, da nas bodo nedavni dogodki naučili, da Zahodu in Evropejcem ne gre zaupati. Evropejci so že večkrat dokazali, da se ne bodo mogli upreti ameriškim sankcijam,” je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine