11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Iranski zunanji minister ostaja trd do ZDA

Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif je na Twitterju v torek zavrnil pogovore z Washingtonom z besedami, da “grožnje, sankcije in piarovski triki ne bodo delovali”.

 

V odgovoru na presenetljivo izjavo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je pripravljen na pogovore z visokimi iranskimi predstavniki, tudi predsednikom Hasanom Rohanijem, je Zarif tudi izpostavil, da so se ZDA in Iran pogovarjali dve leti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spomnil je, da so z EU ter petimi državami prišli do “edinstvenega večstranskega sporazuma” o iranskem jedrskem programu, ki deluje in da lahko ZDA “krivijo samo sebe, ker so izstopile in zapustile mizo”. Znova je pozval ZDA k spoštovanju tega zgodovinskega sporazuma iz leta 2015, po katerem je islamska republika omejila svoje jedrske dejavnosti v zameno za odpravo gospodarskih sankcij.

Trump je v ponedeljek po pogovoru z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem v Beli hiši presenetil z izjavo, da se je pripravljen z iranskimi voditelji kadar koli sestati. To je ponovil tudi v torek, ko je na zborovanju v Tampi dejal, da ima občutek, da “bodo zelo kmalu govorili z nami”. A takoj je pristavil, da “morda pa ne, kar pa je tudi v redu”.

ZDA so iz iranskega jedrskega sporazuma izstopile maja, sankcije proti Iranu pa bodo v dveh fazah začele uvajati 6. avgusta. Več predstavnikov Teherana je tako že dalo vedeti, da jih ponudba Trumpa ni navdušila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine