30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif prispel na vrh G7; pogovori z ameriško delegacijo niso predvideni

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes prispel na pogovore v francoski Biarritz, kjer poteka zasedanje voditeljev sedmih najrazvitejših držav sveta (G7), so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili v Elizejski palači, pa tudi v Teheranu.

Zarif je prispel v Biarritz na povabilo francoskega zunanjega ministrstva, pogovori z ameriško delegacijo pa niso predvideni, je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Musavi.

Kot so sporočili iz Elizejske palače, se bo Zarif ob robu zasedanja G7 sestal s francoskim zunanjim ministrom Jean-Yvesom Le Drianom.

Vodja iranske diplomacije je v francosko letoviško mesto prispel, da bi nadaljevali pogovore glede zadnjih ukrepov med predsednikoma Irana in Francije, je še navedel Musavi, s čimer je po poročanju AFP namignil na prizadevanja za rešitev mednarodnega jedrskega sporazuma.

Odnosi z Iranom so bili sicer ena glavnih političnih tem na pogovorih voditeljev G7. Gostitelj srečanja, francoski predsednik Emmanuel Macron, se je v prizadevanjih za omilitev napetosti s Teheranom v petek pred vrhom G7 v Parizu srečal z Zarifom, po telefonu pa se je pogovarjal tudi z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, je poročala AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine