9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Iranski ajatola: Bližnjevzhodni mirovni načrt ZDA je neumen in izdajalski

Ameriški mirovni načrt za Bližnji vzhod je obsojen na neuspeh, je danes dejal iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej. Označil ga je tudi za neumnega in izdajalskega.

 

“Ta načrt stoletja bo umrl, še preden bo umrl Trump,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Hamenej. Palestince in vso muslimansko skupnost je pozval, naj ne upoštevajo načrta ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Edina rešitev za bližnjevzhodni konflikt je po njegovih besedah referendum, na katerem bi Palestinci odločali o politični rešitvi za svojo državo.

“Načrt stoletja”, ki ga je Trump pretekli teden predstavil v Beli hiši skupaj z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, predvideva izraelsko priključitev judovskih naselbin in doline reke Jordan na okupiranem Zahodnem bregu. Jeruzalem bi ostal nedeljiva prestolnica Izraela. Hkrati predvideva ustanovitev palestinske države s prestolnico v delu Vzhodnega Jeruzalema.

Načrt so že konec minulega tedna zavrnile države Arabske lige, saj da “ne spoštuje minimalnih pravic in prizadevanj palestinskega ljudstva”. Arabske države z ameriško administracijo ne bodo sodelovale pri njegovem uresničevanju, so dodali zunanji ministri držav Arabske lige.

Zadnje novice

Sorodne vsebine