16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Iran je pred napadi na oporišči predhodno opozoril Irak, maščevanje napovedujejo tudi proiranske milice

Irak je sporočil, da jih je Iran še pred napadom na vojaški oporišči Al Asad in v Erbilu obvestil, da bo izvedel napad na ameriške vojake v državi. Iz urada iraškega premierja Adela Abdela Mahdija so sporočili, da so od Irana prejeli “uradno ustno obvestilo, da so oziroma da bodo kmalu začeli odgovor na umor Kasema Solejmanija”.

 

Seznanili so jih tudi, da “bodo napadi omejeni na kraje, kjer so nameščeni ameriški vojaki v Iraku”, niso pa jih seznanili, kje bodo izvedli napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem pa so z njimi v stik stopile ZDA, ko so iranske balistične rakete padale na oporišče Al Asad na zahodu Iraka in v Erbilu na severu. Dodali so, da so takoj opozorili iraške poveljnike, da bi sprejeli potrebne ukrepe ter da med iraškimi silami v napadih ni bilo žrtev.

“Irak zavrača kršitve svoje suverenosti in napade na svojem ozemlju,” so še dodali, ne da bi izrecno obsodili iranski napad. Premier Mahdi se pogovarja z domačimi in tujimi partnerji, da bi preprečil vojno, so sporočili.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je pred tem že dejal, da se je pogovarjal s premierjem avtonomne kurdske regije Kurdistan na severu Iraka Masrurjem Barzanijem, ni pa jasno, ali je imel stike z Mahdijem.

Iran je 22 balističnih raket izstrelil na dve iraški oporišči, ki gostita tako ameriške kot koalicijske vojake – pet na bazo v Erbilu na kurdskem severu države, 17 pa na letalsko bazo Al Asad. Napad je izvedel v odgovor na umor vplivnega iranskega generala in poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Kasema Solejmanija, ki je bil po ukazu ameriškega predsednika Donalda Trumpa ubit minuli petek v napadu ameriškega brezpilotnega letala na bagdadskem letališču.

Iran je ob tem zatrdil, da so napade izvedli v samoobrambi in da si ne želijo eskalacije ali vojne. Želijo pregnati ameriško vojsko z Bližnjega vzhoda.

Vodja proiranske milice v Iraku je danes posvaril, da je prišel čas za iraški odgovor na ameriški napad, v katerem sta bila ubita njihov namestnik poveljnika in vplivni iranski poveljnik. Obljubil je podobno močan napad, kot ga je drevi izvedel Iran, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poveljnik milice Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Kais al Hazali je v tvitu pozdravil iranski odgovor na likvidacijo iranskega poveljnika Kasema Solejmanija.

Sedaj je po prepričanju Hazalija prišel čas za prvi iraški odgovor na likvidacijo njihovega namestnika poveljnika Abuja Mahdija al Muhandisa, ki je bil ubit v istem napadu kot Solejmani.

“Ta odgovor ne bo nič manjši od iranskega odgovora. To je obljuba,” je še zagrozil Hazali.

Iranu se je za napad zahvalila tudi ena od frakcij znotraj milice Harakat al Nujaba (HHN), ki je prav tako posvarila pred bližnjim maščevanjem Iračanov. Že v torek so iz HHN sporočili, da so se proiranske skupine v državi poenotile v odgovoru na aktivnosti ZDA.

Iran je drevi izvedel raketni napad na oporišči v Iraku, kjer so nameščeni vojaki ZDA in koalicije, ki se bori proti skrajni skupini Islamska država. Raketni napad naj bi bil odgovor na ameriški letalski napad pretekli petek, ko sta bila ubita iranski poveljnik Kasem Solejmani in iraški namestnik poveljnika PMF Abu Mahdi al Muhandis.

Zadnje novice

Sorodne vsebine