11.6 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Indijsko sodišče povsem drugače kot slovensko ustavno sodišče: Funkcionarji, ki so dovolili množična zbiranja, bi morali odgovarjati za smrti!

Piše: Sara Rančigaj

Za razliko od slovenskih sodišč pa se sodniki v Indiji zavedajo, da je na prvem mestu zdravje državljanov. Parade povolilne zmage so v Indiji prepovedane, potem ko je sodišče najvišjim volilnim uradnikom okrožja očitalo poslabšanje drugega vala pandemije covid-19, saj so bili strpni do velikih dogodkov v času kampanje. Prepričani so, da bi morala indijska volilna komisija prevzeti odgovornost za smrti s covid-19, saj so z dovoljevanjem kampanj in shodov povzročili množičen porast okužb in dodatnega števila smrti. 

Sodišče v Indiji je prepovedalo velike tradicionalne povolilne parade ob zmagi, je poročal RT. Z novim odlokom bosta lahko samo dve osebi spremljali zmagovalnega kandidata ali njihovega predstavnika. Slednja bosta po besedah indijske volilne komisije 2. maja, ko se bodo glasovi sešteli, zbrala potrdilo o zmagi.

Rezultati regionalnih volitev v Kerali, Tamil Nanduju, Puducherryju, Assamu in Zahodni Bengaliji naj bi bili razkriti 2. maja. V ponedeljek je v sedmi krog glasovanja v Zahodni Bengaliji na volišča prišlo več kot 8,6 milijona ljudi, osmi in zadnji krog volitev v državi pa bo v četrtek. Komisija za volitve v Indiji je že predhodno v Zahodni Bengaliji prepovedala razstave, kampanje, ki vključujejo motorna kolesa, kolesa in tradicionalne množične sprehode pod vodstvom politikov, prav tako pa so omejili shode na 500 ljudi.

Foto: epa

Nadaljnji ukrepi so se zgodili po tem, ko je višje sodišče v Madrasu v ponedeljek močno kritiziralo volilne uradnike, ker so dovolili javna srečanja sredi pandemije koronavirusa. Vrhovni sodnik Sanjib Banerjee je dejal, da je volilna komisija “edina odgovorna” za drugi val covid-19. “Verjetno bi se morali obrniti na policiste volilne komisije zaradi obtožb o umoru,” je dejal sodnik in opozoril, da bo 2. maja ustavil štetje glasov, če volilna komisija ne bo sprejela ukrepov za zagotovitev upoštevanja javnozdravstvenih protokolov.

Foto: epa

“Zdaj je stanje preživetja in zaščite. Vse drugo pa še pride na vrsto,” je dejal Banerjee. “Ste bili na drugem planetu, ko so potekali volilni shodi?” Indija je v torek zabeležila 323.144 novih primerov covid-19, kar je bil šesti dan zapored, ko je bil dnevni porast primerov nad 300 tisoč. Po podatkih NDTV je od začetka pandemije v državi zaradi koronavirusa umrlo skoraj 198 tisoč ljudi. V ponedeljek je vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus razmere v Indiji z vidika širjenja okužbe opisal kot “srce parajoče”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine