11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Indijski učitelj joge zaradi posilstva najstnice obsojen na dosmrtni zapor

Indijsko sodišče je danes na dosmrtno zaporno kazen obsodilo guruja z več milijoni privržencev Asarama Bapuja, ker je leta 2013 posilil 16-letnico. Proti njemu sicer poteka še eno sojenje zaradi posilstva. Branje sodbe je potekalo pod strogimi varnostnimi ukrepi v zaporu, saj so se bali izgredov njegovih podpornikov, piše britanski BBC.

 

Guru je bil obsojen zaradi napada na najstnico v svojem duhovnem središču oz. ašramu v kraju Jodhpur na severu države. Njegova privrženca sta leta 2013 na zdravljenje h guruju poslala svojo hčer. Zagotovil jima je, da jo bo pozdravil, deklico pa je v resnici prisilil, da je imela z njim spolni odnos, saj da bi v nasprotnem primeru umoril njene starše. Žrtev se je izpovedala svojim staršem, ti pa so ukrepali naprej.

Asaram sicer obtožbe zanika in se bo pritožil na odločitev sodišča, so sporočili njegovi odvetniki.

Guru ima po celem svetu okoli 400 ašramov, kjer uči meditacijo in jogo, ter milijone privržencev. Ravno zaradi njegove priljubljenosti so se oblasti zbale, da bi lahko ob branju sodbe izbruhnilo nasilje. To se je namreč zgodilo lani, ko so guruja Gurmeeta Rama Rahima spoznali za krivega posilstva, njegovi privrženci pa so podivjali. Nasilje je takrat terjalo več kot 30 smrtnih žrtev, piše francoska tiskovna agencija AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine