7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Hrvaških mediji: Propadajoča Titova ladja Galeb bo očitno le še kup starega železa

Propadajoča Titova ladja Galeb bo očitno le še kup starega železa. Njegova obnova je bila sicer zadnje čase tema mestnega sveta hrvaške Reke, a si niso bili enotni, koliko naj bi ta sploh stala. Sprva se je govorilo o 18 milijonih kun, nato o 24 milijonih kun, potem so številko dvignili že na 44 milijonov kun …

Po poročanju hrvaških medijev je mestni svet mesta Reke v četrtek začel sejo, na kateri naj bi skupaj z županom izglasovali odobritev za novo posojilo v višini 44 milijonov kun (5.950.931,86 evrov), od katerih naj bi bil največji del namenjen prav obnovi Titovega Galeba. Župan Vojko Obersnel naj bi na seji močno branil projekt, ki pa ga veliko občanov ne podpira, predvsem zaradi visokih stroškov in dvomljivih koristi, piše hrvaški Braniteljski portal.

Na začetku seje je imel Obersnel večino, a je opozicija pozvala, naj se točka umakne z dnevnega reda ter naj bo to tema odločanja čez dva tedna, ko bo tudi jasno, ali se je kdo javil za obnovo Galeba kakor tudi to, koliko bo njegova obnova dejansko stala.

Obersnel naj bi sedaj trdil, da Reki grozi “finančni udarec” v višini do 40 milijonov kun, če za posojilo ne bo soglasja, saj so nekateri projekti, ki jih sofinancira Evropska unija, že v teku, župan pa naj bi jih izvajal v “paketu” skupaj z obnovo Galeba. A so to očitno le nekakšne prikrite grožnje oz. izsiljevanja, številni so namreč prepričani, da Titov Galeb nima ničesar skupnega z Reko, zato tudi nočejo, da gre denar za njegovo obnovo.Tihomir Čordašev iz Akcije Mladih je razkril: “Njegova povezava z Reko je ta, da je bil tri leta potopljen v reškem pristanišču, številni prebivalci Reke pa verjamejo, da ga je treba ponovno potopiti.” 

Oglasil se je tudi Hrvoje Burić, nekdanji Obersnelov protikandidat, ki je povedal, da je “to njegov zasebni projekt, v katerega bo vrgel proračunski denar”.

Jerca Gale

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine