22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Hrvaški novinar razkrinkal pakistansko tihotapsko verigo, vpleten tudi urad ZN za begunce

Prejšnji teden je na Hrvaškem odjeknila novica, da tihotapljenje ilegalnih migrantov organizira sin pakistanskega konzula v Italiji. O tem, kako poteka celotna operacija, je spregovoril novinar portala Dnevno.hr v oddaji Bujica na Z1 TV.

 

Novinar portala Dnevno.hr je prejšnji teden razkril, kako poteka mednarodno tihotapljenje migrantov, v katerega je  vpleten tudi sin hrvaškega saborskega zastopnika Gorana Beusa Richembergha iz liberalne stranke Glas. Kakršen oče, takšen sin.

Ivorja Beusa so namreč ujeli za volanom avtomobila, ki je odlagal migrante na meji s Slovenijo, kar je novinarju Marinu Vlahoviću potrdil tudi njegov oče. “Vsi so bili privedeni, izprašani in celoten avtomobil je bil preiskan.” Beus Richembergh je bil eden od najglasnejših podpornikov sprejetja Globalnega dogovora ZN o urejenih, varnih in rednih migracijah.
 

Hrvaški poslanec liberalne stranke Glas Goran Beus Richembergh (Vir: Twitter)

Kot je v oddaji poudaril voditelj Velimir Bujanec, oče zgolj zagovarja legalizacijo tistega, kar sin počne nelegalno. Ob tem so razkrili, da je mlajši Beus prevažal migrante z avtomobilom, čeprav ni imel niti izpita za avto.

Pakistanska naveza

Vlahović je 4. decembra objavil članek, v katerem je razkril del mednarodne tihotapske organizacije, ki pomaga ilegalnim migrantom čez mejo. Dva dni pozneje, na praznik svetega Nikolaja, je prišlo do bliskovite akcije policije, v kateri so aretirali 14 oseb – 11 Hrvatov, dva Afganistanca in enega Pakistanca.

Vlahović trdi, da je organizator tihotapljenja migrantov na Hrvaškem – od BiH do Slovenije – pravzaprav sin pakistanskega konzula. “Sameer Parvez Khan se predstavlja kot sin pakistanskega konzula v Italiji. Ko sem objavil besedilo, v katerem sem ga omenil, se mi je posmehoval s profila na Facebooku in se hvalil s svojim diplomatskim statusom.”

Sameer Parvez Khan (Vir: Instagram)

Ni pa to edina kriminalna organizacija na Hrvaškem, ki tihotapi migrante. Omenjeni so v glavnem zadolženi za Pakistance, zaradi česar je nujno sodelovanje z Interpolom ter policijami sosednjih držav, da bi se lahko uspešno borili proti celotni tihotapski verigi po Evropi. Poleg tranzicijskih držav je v preiskavo potrebno vključiti tudi ciljne države, kot so Italija, Nemčija, Avstrija in druge.

Donosen posel

“Vozniki so zaslužili po 150 evrov, medtem ko je vodja skupine Sameer Parvez Khan prejemal od 600 do tisoč evrov na migranta.” Vlahović je povedal, da se je odkrito pogovarjal z vozniki. “Migranti so obstali v Italiji, nekateri v Sloveniji, denar pa se izplačuje šele, ko migrant prispe na svojo končno destinacijo.” Ko tihotapcu spodleti, potem ni denarja, ni plačila ne za voznike ne za posrednike, zaradi česar tisti na dnu postajajo nervozni. Prihajalo je do trenj med Khanom in vozniki, zaradi česar se je novinar uspel dokopati do informacij.

Sameer Parvez Khan (Vir: Facebook)

Hrvaška policija je o tem objavila, da ima dokaze o vplačilih za tihotapljenje migrantov iz Pakistana in Grčije. Tihotapci komunicirajo s pomočjo aplikacije WhatsApp, pogosto pa menjajo telefonske kartice, je razkril Vlahović in dodal, da “do avtomobilov prihajajo v glavnem preko rent-a-car podjetij, s tem, da je ta organizacija kupila tudi en tovornjak za tihotapljenje migrantov”. Storitve so odvisne od višine plačila; tisti ki plačajo več, gredo z avtom, tisti, ki manj, s tovornjakom.

VIDEO: BUJICA 10.12.2018. MARIN VLAHOVIĆ: KAKO SAM RAZOTKRIO MEĐUNARODNI ŠVERCERSKI LANAC MIGRANATA…

Tudi prevoz za posameznike s tiralico

Tihotapljenje migrantov je postalo močna gospodarska panoga v Pakistanu, saj se del denarja vedno vrača nazaj v državo, zaradi česar prevladuje prepričanje, da je migracija v Evropo dobra stvar. “Člani skupine, s katerimi sem govoril, so mi povedali, da se dobiva dober denar tudi za prevoz oseb s tiralico, a vemo, da je pakistanska (obveščevalna) služba urila tudi talibane …” je dodal Vlahović.

Kot smo že v preteklosti poročali, imajo migranti pri sebi posebne kreditne kartice od UNHCR (urad ZN za begunce), s katerimi dvigujejo denar. Bančne kartice so brez imena in priimka, na karticah pa je dovolj denarja za prihod v ciljno državo.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine