5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Hrvaški ministri na vladni seji v dresih hrvaške reprezentance

Dan po zgodovinski zmagi hrvaške nogometne reprezentance nad Anglijo v polfinalu svetovnega prvenstva v Rusiji je večina hrvaških ministric in ministrov s premierjem Andrejem Plenkovićem na čelu danes na sejo vlade prišla oblečena v prepoznavne rdečo-bele drese. Plenković je napovedal možnost gradnje nacionalnega nogometnega stadiona.

Zmaga v polfinalu svetovnega nogometnega prvenstva je največja globalna promocija Hrvaške, je ocenil Plenković, ki je tudi osebno v Moskvi spremljal “fantastičen uspeh” hrvaških nogometašev proti Angliji. Celotna vlada je z navdušenim ploskanjem hrvaškim nogometašem čestitala za zmago in jim zaželela uspeh v nedeljskem finalu proti Franciji.

Kot je dejal Plenković, so hrvaški nogometaši pokazali “veliko srce, znanje, izkušnje, zmagovalno mentaliteto in moč preobrata, kar je lahko spodbuda vsem”. Povedal je, da je v pogovoru s kolegi iz drugih držav dobil občutek, da so se s Hrvaško pri spremljanju nogometa poenotili številni prijateljski narodi in sosednje države.

Hrvaški premier je napovedal, da sta z ministrom za finance Zdravkom Marićem po sredini zmagi govorila o možnosti, da bi zgradili nacionalni nogometni stadion. “Če ne zdaj, kdaj pa,” se je vprašal Plenković, ki je pojasnil, da si nogometna reprezentanca zasluži nov stadion, mlajše generacija pa bodo na ta način spodbudili, da se še naprej ukvarjajo s športom.

S sedeža vlade so nato sporočili, da bo Plenković spremljal nedeljsko finalno tekmo z navijači v Zagrebu. Kot so dodali, je bilo dogovorjeno, da bo na tribunah stadiona v Moskvi predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović.

“Po veliki zmagi v polfinalu pričakujemo, da bodo celotna Hrvaška in Hrvati izven domovine znova dihali kot eden pri podpori tej najpomembnejši zgodovinski tekmi, ter vabimo vse navijače, da tako kot so doslej, dostojanstveno in v velikem številu navijajo za ognjene,” so zapisali.

Plenković je sicer danes tudi napovedal, da bodo seje vlade v prihodnjih približno šestih mesecih potekale v prostoru, v katerem so bile običajno novinarske konference, ker je treba prenoviti sejno sobo, ki je zaščiten kulturni spomenik.

“Na simboličen način smo se od sedanje podobe sejne sobe poslovili v majicah hrvaške nogometne reprezentance,” je dejal Plenković, ki je za šalo še povedal, da so po sredini nogometni zmagi tudi spremenili načrt oblikovalcev za prenovo vladne sejne sobe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine