32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Hrvaška zavrača načrt Evropske komisije o denarnem nadomestilu za sprejem pribežnikov

Hrvaška ne podpira načrta Evropske komisije za spopad z migrantsko krizo, ki članicam unije ponuja denarno nadomestilo za sprejem migrantov, ki jih rešijo na morju, danes poroča hrvaški Večernji list. Dodaja, da Hrvaška na svojemu ozemlju ne bo dovolila odpiranja tranzitnih ali sidrnih centrov niti ne žariščnih točk.

 

Evropska komisija namerava prispevati 6000 evrov članici za vsakega rešenega migranta, ki ga bo sprejela iz nadzorovanega centra v drugi članici. Poleg denarja Bruselj članicam, ki bi dovolile ustanovitev centrov za sprejem migrantov, ki bi lahko bili začasni ali ustanovljeni z določenim namenom, ponuja tudi druge možnosti. 

Gre za del predlogov o konceptih nadzorovanih centrov v uniji in centrov za izkrcanje migrantov zunaj unije, o katerih so se dogovorili junija na vrhu EU.

Hrvaška vztraja pri odločitvi, da takšnih centrov na svojem ozemlju ne bo dovolila, poroča zagrebški časnik, ki se sklicuje na neimenovani uradni vir.

Z nadzorovanimi centri v uniji in centri za izkrcanje migrantov zunaj unije namerava Evropska komisija izboljšati in pospešiti proces razlikovanja med prebežniki, ki potrebujejo mednarodno zaščito, in migranti, ki nimajo pravice ostati v EU, ter pospešiti postopke vračanja nezakonitih migrantov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine