11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Hrvaška vlada predlaga nove davčne razbremenitve – si upate kaj podobnega pričakovati od slovenske vlade?

Hrvaška vlada je v javno razpravo poslala predlog dodatnih davčnih razbremenitev. Med drugim načrtujejo znižanje davka na dodano vrednost (DDV) s 24 na 25 odstotkov, pa tudi znižanje DDV v gostinstvu s 25 na 13 odstotkov. Mlade do 25 let bi oprostili plačila dohodnine, tisti med 25. in 30. leti starosti pa bi plačali polovico dohodnine.

 

Znižanje DDV za odstotno točko je bilo del predvolilnega programa HDZ za izredne parlamentarne volitve jeseni 2016. Vlada premierja Andreja Plenkovića z novim predlogom davčne razbremenitve namerava izpolniti predvolilno obljubo, čeprav ekonomisti opozarjajo, da znižanje DDV za odstotno točko ne bo vplivalo na zvišanje standarda hrvaških državljanov.

Predsednik hrvaške vlade Plenković in minister za finance Zdravko Marić sta na petkovi novinarski konferenci napovedala, da bodo vnovično znižali DDV s 25 na 13 odstotkov za pripravo in storitve prehrane v gostinstvu, potem ko so v začetku leta 2017 razveljavili takšen ukrep. Znižanje DDV je zahteval turistični sektor, v katerem napovedujejo, da bodo razliko vložili v plače delavcev in nove investicije. Napovedala sta davčno razbremenitev stroškov za namestitve delavcev in njihovo prehrano.

Združenje gostinstva in turizma pri hrvaškem združenju delodajalcev je pozdravilo vladine predloge. Obenem so sporočili, da vztrajajo pri zahtevah, da je treba znižati DDV za vse storitve v sektorju na 10 odstotkov, da bi lahko okrepili konkurenčnost hrvaškega turizma.

Z nižjo dohodnino za mlade bi pomagali približno 250.000 delavcem, vendar sindikati menijo, da gre za diskriminacijo bolj izkušanih delavcev. Prepričani so, da to ne bo bistveno prispevalo k reševanju demografskih problemov države, ker bodo mladi lahko izkoristili davčne razbremenitve in pridobili izkušnje, nato pa poiskali bolj donosno službo zunaj Hrvaške.

Vlada je učinek predlaganih davčnih razbremenitev 3,75 ocenila na milijard kun (506 milijonov evrov) letno. Vendar pa bi hkrati dobili več prihodkov iz naslova višjih trošarin na tobak in alkohol in novih davkov na sladke pijače.

Večino novih ukrepov nameravajo uveljaviti z letom 2020.

Zadnje novice

Sorodne vsebine