17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Hrvaška vlada DDV za določene izdelke znižala na 13 odstotkov

Hrvaška vlada je na današnji seji sprejela devet davčnih zakonov, ki jih namerava uveljaviti v novem letu, da bi dodatno razbremenila državljane in gospodarstvo. Največja sprememba je pri davku na dodano vrednost (DDV), ki ga bo s 25 znižala na 13 odstotkov tudi za sveže meso in ribe, sadje, zelenjavo, jajca, žive živali ter otroške plenice.

 

Hrvaški minister za finance Zdravko Marić je ob predstavitvi predlogov za spremembo davčne zakonodaje pojasnil, da bodo zaradi nižjega DDV na določene izdelke in storitve prihodki državnega proračuna nižji za približno 1,4 milijarde kun (190 milijonov evrov) na letni ravni. Obenem pričakuje, da bo občutno nižji DDV na izdelke posebej pomagal državljanom z najnižjimi prihodki.

Dejal je še, da ni mehanizmov, s katerimi bi trgovce prisilili v znižanje njihovih cen zaradi nižjega DDV, a je prepričan, da ne bodo mogli spregledati za skoraj polovico nižjih davkov. Splošno stopnjo DDV nameravajo na Hrvaškem leta 2020 znižati s 25 na 24 odstotkov.

Danes predlagane spremembe vključujejo tudi zakone o davku na dobiček, dohodnini ter prometu nepremičnin.

Med drugim je vlada predlagala, da bodo pavšalne davke na dohodke zasebnih ponudnikov turističnih namestitev določali na lokalni ravni. V skladu s temi predlogi pavšalni davki za zasebne ponudnike turističnih namestitev ne morejo biti nižji od 150 in ne višji od 1500 kun (od 20 do 200 evrov) na posteljo ali namestitveno enoto v kampih. Letos so bili pavšalni davki med 150 in 300 kun (20 in 40 evrov), odvisno od dela sezone in položaja ponujene namestitve.

Da bi dodatno spodbudili nepremičninski trg, nameravajo davek na promet nepremičnin ob začetku novega leta znižati s štirih na tri odstotke.

Kot demografski ukrep vlada predlaga, da bi 24-odstotni davek uveljavili za mesečne dohodke do 30.000 kun (4050 evrov), namesto sedanjih 17.500 kun (2365 evrov). Nad 30.000 kun bo veljal 36-odstotni davek. V Banskih dvorih ocenjujejo, da se bodo na ta način zvišale plače visokokvalificiranih delavcev, posebej v sektorju visokih tehnologij, kot tudi pri zdravnikih, IT strokovnjakih in farmacevtih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine