11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Hrvaška v ponedeljek rahlo sprošča ukrepe proti virusu

Zaradi zmanjševanja števila novo okužb so se na Hrvaškem odločili, da bodo 15. februarja nekoliko sprostili protikoronske ukrepe za gostinstvo, šolstvo in šport. V preteklih 24 urah so ob opravljenih 4931 testih potrdili 371 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 19 bolnikov s covidom-19, je danes potrdil nacionalni štab civilne zaščite.

Potem ko je hrvaški premier Andrej Plenković v četrtek napovedal, da bodo naslednji teden rahlo omilili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je hrvaški notranji minister Davor Božinović na današnji novinarski konferenci objavil tudi podrobnosti odločitve, ki bo začela veljati v ponedeljek.

Po skoraj treh mesecih prepovedi obratovanja bodo gostincem dovolili prodajo hrane in pijače za s seboj. Vstop kupcev v gostinske lokale ne bo dovoljen, prav tako njihovo zadrževanje na terasah lokalov po nakupu hrane ali pijače.

Lastniki ne smejo spodbujati zbiranja pred lokali s predvajanjem glasbe ali podobno, je izpostavil Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite. Kot je dodal, bodo morali terase zapreti, stole in mize pa zložiti tako, da jih ni mogoče uporabljati. V čakalnih vrstah pred lokali bo treba nositi obrazno masko in spoštovati dvometrsko medsebojno razdaljo.

V ponedeljek bodo vrata znova odprle tudi telovadnice, kjer bo omejeno število uporabnikov, ki bodo lahko istočasno v prostoru. Treba bo zagotoviti najmanj 20 kvadratnih metrov prostora na uporabnika in se izogibati fizičnih stikov. Če telovadnica nima prezračevalnega sistema, bo treba prostor prezračevati vsakih deset minut, je povedal Božinović.

Znova bodo lahko začeli pouk v šolah tujih jezikov, v katerih bodo prav tako morali omejiti število učencev, glede na to da je treba med njimi zagotoviti dvometrsko razdaljo. Znova se odpirajo otroške igralnice in delavnice, za katere so predpisali, da morajo zagotoviti najmanj sedem kvadratnih metrov prostora na vsakega otroka.

Prav tako bo sedem kvadratnih metrov prostora potrebno zagotoviti za obiskovalce igralnih salonov in casinojev, v katerih pa ne bodo smeli odpreti gostinskega dela. Stavnice bodo v ponedeljek znova odprte ob spoštovanju ukrepov, ki že veljajo za trgovine. Božinović je tudi dejal, da bodo spremenjeni ukrepi veljali do 28. februarja.

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnja dva petka. Pred tednom dni so potrdili 549 novih okužb z novim koronavirusom, v petek, 22. januarja, pa 561, je sporočil vodja službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić. Kot je dodal, znaša 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 135.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji zabeležili 37 novih okužb. Iz istrske županije poročajo o petih novih primerih. Praviloma imajo največje dnevno število novih okužb na območju Zagreba in Splita.

Na Hrvaškem je trenutno 2471 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1007 covidnih bolnikov, od tega 91 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj manj kot 12.950 oseb. V državi so doslej potrdili 237.080 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 5282 bolnikov s covidom-19. Okrevalo je skoraj 229.330 obolelih. Doslej so testirali 1.255.786 ljudi.

Od 27. januarja do četrtka zvečer so na Hrvaškem porabili 112.744 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer, Moderna in AstraZeneca, od tega so dvakrat cepili 47.969 oseb. Do konca marca pričakujejo 600.000 odmerkov cepiva.

Vir: S.T.A.

Zadnje novice

Sorodne vsebine