7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Hrvaška policija kupuje nove naprave za nadzor prometa

Hrvaško notranje ministrstvo je danes podpisalo pogodbo s skupnostjo podjetnikov o nakupu merilcev hitrosti z namenom krepitve varnosti prometa na hrvaških cestah. V naslednjih treh letih naj bi nabavili dodatnih 75 stacionarnih kamer ter 150 laserskih merilcev hitrosti. Pripravljajo tudi spremembe zakona o cestnem prometu.

Hrvaška policija bo z izpolnitvijo danes podpisane pogodbe v naslednjih letih za skoraj trikrat povečala svoje zmogljivosti pri merjenju hitrosti na cestah. Poleg tega bodo nove naprave uporabljali tudi za ugotavljanje drugih prometnih prekrškov, kot sta uporaba mobilnih telefonov med vožnjo in varnostnih pasov.

Vrednost pogodbe, s katero bodo posodobili nadzor prometa, je 53 milijonov kun (7,1 milijona evrov), so povedali ob današnjem podpisu dokumenta v Zagrebu.

V letu 2019 načrtujejo tudi dodatno posodobitev celotnega sistema nadzora prometa, ki bo omogočala, da posnetek voznika, ki je storil prekršek, spremljajo tudi v centru, iz katerega bodo nemudoma pošiljali kazni za kršitve prometnih pravil.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes dejal, da ni zadovoljen z varnostjo na hrvaških cestah, na katerih je letos življenje izgubilo 313 ljudi. V prvih 11 mesecih se je sicer na Hrvaškem zgodilo več kot 30.000 prometnih nesreč.

Kot je dejal novinarjem, so zaradi “črnih številk” sprožili obsežen projekt za krepitev varnosti na hrvaških cestah, vključno s spremembo zakonodaje. Pričakuje, da bodo novi zakon sprejeli v prvem trimesečju prihodnjega leta.

Hrvaški mediji so poročali, da novi zakon predvideva ostrejše kazni za prometne prekrške, posebej za voznike, ki večkrat kršijo prometna pravila. Med drugim naj bi voznikom odvzemali vozniška dovoljena za daljše obdobje, v določenih primerih naj bi začasno zasegli tudi vozila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine