9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Hrvaška od Izraela zahteva odločitev glede prodaje lovcev

Hrvaško ministrstvo za obrambo je od Izraela zahtevalo, naj do 11. januarja uradno sporoči, ali lahko proda vojaška letala F-16 barak. Kot so dodali, se je Tel Aviv zavezal, da bo dobil odobritev za prodajo vojaških letal od ZDA, kjer so letala proizvedli konec 80. let prejšnjega stoletja.

 

Če zaradi nesporazuma, ki se je pojavil med ZDA in Izraelom, Hrvaška ne bo mogla kupiti izbranih letal, bo hrvaška vlada razveljavila odločitev o nakupu izraelskih vojaških letal, ki jo je sprejela konec marca lani, so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani hrvaškega ministrstva za obrambo.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes na seji hrvaške vlade dejal, da od Izraela in ZDA pričakuje, da se “dokončno in jasno” izrečeta glede prodaje vojaških letal. Ponovil je, da Hrvaška vztraja pri nakupu letal, kot so bila predstavljena v izraelski ponudbi. Napovedal je, da bodo v nasprotnem primeru razveljavili celoten postopek nabave.

Hrvaška je sprejela izraelsko ponudbo za nakup 12 letal v vrednosti pol milijarde dolarjev, a se je pred kratkim zapletlo, ker ZDA pogojujejo prodajo letal ameriškega proizvajalca Lockheed-Martin z odstranitvijo celotne opreme, s katero je Izrael posodobil svoja nekaj desetletij stara letala F-16.

Hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević je po današnji seji hrvaške vlade novinarjem povedal, da obstaja zaupen dokument, v katerem so ZDA preliminarno soglašale s prodajo izraelskih letal F-16 Hrvaški. Ni pa želel odgovoriti na vprašanje, ali bo odstopil, če bo celoten postopek nakupa vojaških letal propadel. Povedal je, da se zaveda odgovornosti, a trdi, da ni storil nič v nasprotju s hrvaškimi nacionalnimi interesi.

Na Hrvaškem se sprašujejo, zakaj so hrvaški pogajalci vztrajali pri nakupu izraelskih letal, če so vedeli, da morajo zeleno luč prižgati v Washingtonu, ker gre za transfer ameriške vojaške tehnologije tretji strani, v tem primeru Hrvaški. Opozarjajo, da je izgubljen tudi dragocen čas, ker naj bi hrvaško vojaško letalstvo imelo samo tri uporabna letala ruskega izvora mig-21, ki jih bodo morali v naslednjih nekaj letih zaradi iztrošenosti upokojiti.

Zaradi zapletov z nakupom letal je hrvaška opozicija že zahtevala odstop ministra Krstičevića in premierja Plenkovića.

Zadnje novice

Sorodne vsebine