7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Hrvaška levica v veliki zagati: Zoran Milanović v drugem krogu lahko zmaga le s pomočjo Velimirja Bujanca in ostalih “suverenistov”

Na Hrvaškem so potekale predsedniške volitve, na katerih sta se od enajstih kandidatov v drugi krog uvrstila sedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in nekdanji vodja socialdemokratov Zoran Milanović. Hrvaški mediji ta izid opisujejo kot ponovitev še enega el clasica v drugem krogu predsedniških volitev. Po skoraj vseh preštetih glasovih je Zoran Milanović dobil 29,5 odstotkov, medtem, ko je trenutni predsednici Kolindi Grabar-Kitarović svoj glas namenilo 26,7 odstotkov hrvaških volivcev. Na tretje mesto se je zavihtel popularni hrvaški pevec in doktor ekonomije Miroslav Škoro, ki je pobral kar 24,7 odstotkov glasov hrvaškega elektorata.

 

Po mnenju političnih analitikov je Miroslav Škoro glavni razlog za cepitev glasov na desnem političnem polu, zato predvidevajo, da bi v drugem krogu njegovi volivci lahko podprli Kolindo Grabar-Kitarović.

Drugi krog za Grabar-Kitarovićevo lažji od prvega

Predvolilna kampanja je bila v znaku populističnih parol, zaradi katerih so kandidati, ki so jim raziskave javnega mnenja in ankete napovedovali največ možnosti, včasih pustili smešen oziroma vsaj neprijeten priokus pri volivcih.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine