0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Hongkong: Na ulicah skoraj dva milijona protestnikov

Na ulicah Hongkonga se je kljub odločitvi vlade, da začasno ustavi postopek sprejemanja zakona o izročanju, danes zbralo skoraj dva milijona protestnikov. Organizatorji želijo nadaljevati pritisk na voditeljico vlade Carrie Lam, da bi sporni zakon o izročanju osumljencev za kazniva dejanja Kitajski popolnoma umaknila.

 

Protestniki so se že zjutraj začeli zbirati na osrednjem trgu Victoria, nato pa krenili proti parlamentu v središču mesta. Mnogi oblečeni v črno in z belimi rožami so med pohodom vzklikali “Umaknite škodljivi zakon!” in nosili napise “Ne izročanju”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizatorji so sporočili, da se je skupaj zbralo skoraj dva milijona ljudi, kar so največje demonstracije, odkar je Hongkong znova pod kitajsko oblastjo. Prejšnjo nedeljo se je na protestu proti spornemu zakonu zbralo okoli milijon ljudi.

Za ponedeljek so pozvali k novim demonstracijam, če ga vlada ne bo dokončno umaknila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja Pekingu naklonjene vlade Hongkonga Carrie Lam je v soboto sporočila, da je vlada začasno ustavila postopek sprejemanja zakonodaje o izročanju osumljencev celinski Kitajski, zaradi katerega so pred dnevi izbruhnili protesti. Za kako dolgo bodo ustavili postopek, se vlada še ni odločila.

“Odgovor Carrie Lam ni preveč iskren. Vedoč, da vlada ne bo umaknila zakona, sem se odločil, da pridem danes na protest,” je po poročanju AFP dejal 39-letni Terence Shek, ki je na protestni shod prišel z otroki.

Lamova se je na dogajanje danes odzvala z opravičilom javnosti. “Številni ljudje so razočarani in užaloščeni. Vodja vlade priznava, da je pomanjkanje vladnega ukrepanja povzročilo velika razhajanja in spore v hongkonški skupnosti. Vodja vlade se opravičuje javnosti in obljublja, da jo bo sprejela z največjo iskrenostjo in ponižnostjo,” so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kritiki opozarjajo, da bi sprejetje zakona vodilo v nadaljnjo erozijo sodne neodvisnosti ter da se “dolga roka oblasti Pekinga” vmešava v politiko Hongkonga, te nekdanje britanske kolonije, ki je leta 1997 znova prešla pod Kitajsko, a ohranila določeno avtonomijo. Pri tem izpostavljajo, da bi zakon oblastem v Pekingu omogočil, da političnim nasprotnikom sodijo na celinskem delu Kitajske.

Zadnje novice

Sorodne vsebine