-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

(HINAVŠČINA) Rusija, Iran in Turčija pozvale k prekinitvi izraelskih domnevnih napadov na civiliste na Bližnjem vzhodu – zakaj tega niso storile takrat, ko je Hamas brutalno klal nedolžne Izraelce?

Piše: G. B. 

Zunanji ministri Rusije, Irana, Turčije, Armenije in Azerbajdžana so danes v Teheranu razpravljali o razmerah v Gazi in pri tem izpostavili potrebo po takojšnji prekinitvi napadov na nedolžne civiliste na območju Gaze in v njeni bližini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razpravljali so tudi o razmerah na Kavkazu, kjer je Azerbajdžan septembra izvedel bliskovito vojaško operacijo in prevzel nadzor nad regijo Gorski Karabah. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med razpravo ponovno ponudil pomoč Rusije pri reševanju spora med Armenijo in Azerbajdžanom. Azerbajdžan in Armenija bi lahko poskusila srečo s pogajanji ob posredovanju EU v Bruslju, vendar so zemljevidi iz sovjetskih časov, ki prikazujejo točen potek meja, v Moskvi, je še dodal Lavrov.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je medtem izjavil, da si Teheran želi prispevati k enotnosti med Azerbajdžanom in Armenijo. Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian pa je kolegom poudaril pomen regionalnega sodelovanja in opozoril, da vmešavanje tujih držav ne bo rešilo problemov v regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na ministrsko srečanje v Teheranu je bila povabljena tudi Gruzija, a je sodelovanje zavrnila, še poroča STA.

So pa takšni pozivi precej hinavski, saj v Ankari, Teheranu in Moskvi dobro vedo, da izraelski napadi niso naperjeni proti civilistom, ampak proti Hamasu, vendar je Hamasov infrastrukturni sistem že od nekdaj zasnovan tako, da uporablja civiliste za živi zid, civilne žrtve pa so izgovor, da Hamas izvaja še brutalnejše napade na Izrael. Poleg tega so politični predstavniki teh treh držav molčali, ko je Hamas 7. oktobra letos izvedel najbolj brutalen napad na Izrael v svoji zgodovini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine