5.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Hamasov načrt z drugo serijo napadov se ne sme zgoditi. Izrael ima legitimno pravico, da jih ustavi. Z vsemi sredstvi!

Piše: Vančo K. Tegov

Pet tednov po zgodovinskem napadu 7. oktobra v Izraelu se začenjajo kazati obrisi širšega načrta Hamasa. Po mnenju analitikov cilj palestinskega islamističnega gibanja ni bil le pobiti in ujeti Izraelce, temveč tudi izzvati regionalni konflikt, piše Washington Post.

Dokazi, ki jih je opisalo več kot ducat sedanjih in nekdanjih obveščevalnih in varnostnih uradnikov iz štirih zahodnih in bližnjevzhodnih držav, kažejo, da je bil namen Hamasovih načrtovalcev sprožiti napad zgodovinskih razsežnosti, da bi Izrael prisilili, da se odzove z ogromno silo. Uradniki, ki doslej niso govorili o zadevi, so za ameriško revijo povedali, da so informacije, zbrane v zadnjih dneh o motivih Hamasa, omogočile jasnejšo sliko.

Bili so pripravljeni na še hujši pokol

Po preboju izraelske meje na približno 30 mestih so “borci” Hamasa izvedli množične poboje vojakov in civilistov v najmanj 22 izraelskih vaseh, mestih in vojaških postojankah, nato pa so se izraelske obrambne sile vključile v spopade, ki so trajali več kot en dan.

Novi dokazi kažejo, da so bili pripravljeni iti še dlje. Nekateri “borci” so nosili dovolj hrane, streliva in opreme, da so zdržali več dni, so povedali uradniki. Imeli so navodila, naj nadaljujejo v Izrael, če bo prvi val napadov uspel in bodo morda prizadeli večja izraelska mesta. Jurišnim ekipam je uspelo prodreti v Ofakim, izraelsko mesto približno 25 milj od območja Gaze in približno polovico razdalje med enklavo in Zahodnim bregom. Ena od bojnih skupin je imela obveščevalne podatke in zemljevide, ki so kazali, da nameravajo nadaljevati napad do meje Zahodnega brega, ki ga upravljajo palestinske oblasti.

“Če bi se to zgodilo, bi bila to velika propagandna zmaga – simboličen udarec ne samo proti Izraelu, temveč tudi proti palestinskim oblastem,” je dejal nekdanji ameriški uradnik, seznanjen z dokazi, zbranimi po napadu 7. oktobra.

Glede na javne izjave skupine in ocene, ki jih je zasebno delila z novinarji, je bil celo Hamas presenečen nad obsegom svojega vdora 7. oktobra. Po navedbah sedanjih in nekdanjih obveščevalnih uradnikov pa so voditelji pričakovali, da bo napad privedel do več kot le jemanja talcev. Bassem Naim, tiskovni predstavnik Hamasa, je v petkovem (10. oktobra, pripis V. T.) intervjuju dejal, da je skupina vnaprej načrtovala močno maščevanje Izraela. “Vedeli smo, da bo prišlo do reakcije,” je dejal Naim, ki ga citira Washington Post.

Pripravljeni so bili žrtvovati še več civilistov

Voditelji Hamasa so javno vnaprej izrazili pripravljenost sprejeti velike izgube, ki lahko vključujejo življenja številnih civilistov, ki živijo pod njihovo vladavino, ugotavlja ameriška publikacija. Gibanje je bilo pripravljeno sprejeti takšne žrtve, da bi sprožilo val oboroženega palestinskega odpora v regiji in preprečilo prizadevanja za normalizacijo odnosov med Izraelom in arabskimi državami, menijo obveščevalci in strokovnjaki za boj proti terorizmu. In vsemu temu je »neumna in humano« naravnana mednarodna javnost nasedla.

“Zelo so se zavedali, kaj se bo naslednji dan zgodilo z Gazo,” je povedal visoki izraelski vojaški uradnik, ki ima dostop do zaupnih obveščevalnih podatkov, vključno z zasliševanjem “borcev” Hamasa in prisluškovanjem pogovorom. “Želeli so si zaslužiti svoje mesto v zgodovini – mesto v zgodovini džihada, na račun življenj mnogih ljudi v Gazi.” In ti  ljudje zapeljani in zaslepljeni slavijo zmago, beri masaker nad Izraelci. Toliko zaslepljeni, tudi tisti arabski Palestinci, ki živijo spodobno in varno življenje  v državi Izrael. Ko pa jih obiskala vojaška policija in jim predlagala, bolj ukazala naj  se izselijo iz Izraela in naj gredo  živeti na območju Gaze, so zagnali krik in vik. Žal tako je,  občudovati pokole nad Izraelci in živeti v njenih mestih in koristiti vse danosti ne gre.

Kot se je dalo izvedeti, samo načrtovanje »zgodovinskega« napada, bolj masakra,  je potekalo več kot leto dni pred 7. oktobrom, predstavniki Hamasa pa so ga zavili v globoko skrivnost. Vaje so bile izvedene pod zemljo in nad zemljo na območju Gaze. Informacije so bile zbrane s poceni nadzornimi brezpilotnimi letali od prebivalcev Gaze, ki imajo dovoljenje za delo v Izraelu – pogosto v istih naselbinah, ki jih je skupina napadla. In ti  Palestinski delavci so ostali brez službe, kar pa sočasno pomeni še večji revolt uperjen zoper Izrael. Podrobnosti o pripravah so bile tako tajne da o tem niso vedli niti Hezbolah in Iran kot zaveznici Hamasa

V napadu so bila storjena številna grozodejstva, vključno z iztrebljanjem črevesja nosečnice in ubijanjem otrok. Glede na zaslišanja so bili Hamasovi načrti izjemno podrobni, vključno s tem, kateri od poveljnikov naj izvede posilstva. O tem, je več kot jasno, da bo Izrael izvedel popolno prečesavanje in čiščenje terena od vsega, kar »diši« po  Hamasu.

V načrtu je bil tudi dolgotrajni napad na Izrael

Za nekatere analitike so bili še bolj zaskrbljujoči dokazi o pripravah na dolgotrajen napad. Uradniki Hamasa so povedali, da jih je presenetilo njihovo množično napredovanje 7. oktobra in da niso bili pripravljeni na globlje vdore v Izrael ali morda na Zahodni breg. Kljub temu so na truplih več ubitih borcev našli večdnevne zaloge hrane in opreme. Mednarodna skupnost si ne sme dovoliti pasti na  čustva, ki jih preko propagandnih vložkov sedaj pripravljajo na območju Gaze.

“Načrtovali so drugo fazo, tudi v večjih izraelskih mestih in vojaških bazah,” je dejal visoki izraelski uradnik, ki je pod pogojem anonimnosti govoril o zaupnih obveščevalnih podatkih.

Tudi če bo trenutno vodstvo Hamasa dejansko uničeno, bodo skupina in njeni privrženci 7. oktober še naprej imeli za zmago, delno zato, ker so s svojimi dejanji nedvomno uspeli pritegniti pozornost sveta na palestinski konflikt.

Odkar se je začela kopenska invazija, bolj sistematski pristop k očiščenju Hamasa s območja Gaze, so drugi voditelji Hamasa javno slavili to, kar vidijo kot strateško zmago nad Izraelom. Nekateri vodilni pri  Hamasu so  pripravljeni  takšne napade na Izrael izvajati “znova in znova”.

»Hamas je vedel, da se bo Izrael maščeval s silo. To je bila celotna poanta,” so besede  gospe Katz, analitičarke terorizma in ustanoviteljica zasebnega obveščevalnega  podjetja. “Za Hamas je trpljenje Palestincev ključna komponenta pri ustvarjanju nestabilnosti in globalnega ogorčenja, ki ga želi izkoristiti.”

V dani situaciji je svet  razdeljen in razdvojen. Postarana in pomehkužena Evropa, dodobra prepredena z  propralestinskimi celicami  v španoviji z anarhistično in metalno zblojeno levico, je že padla na »finto« zaščite civilnega in nedolžnega prebivalstva. Nevarno predaleč je vse skupaj. Zdravi del Evrope in zagovorniki reda morajo vztrajati pri namenu podpore zaključevanja stalno tlečega konflikta. Skrajnost, ki jo zagovarjata Hamas in Palestina, nima prihodnosti.  Prihodnosti bodo imeli vsi, ki so za zaustavitev Hamasa in vseh ki ga podpirajo. Od tod pa do sožitja pa bo še dolga pot. Pot ki o vključevala pravico do obstoja Izraela in miru med tam živečimi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine