7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Guterres in Abe za ohranitev sankcij proti Severni Koreji

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in japonski premier Shinzo Abe sta se danes v Tokiu strinjala, da je treba sankcije proti Severni Koreji ohraniti, da bi ta naredila konkretne korake proti jedrski razorožitvi.

 

“Ugotavljamo, da je nujno, da mednarodna skupnost še naprej v celoti izvaja sankcije na podlagi resolucij Varnostnega sveta ZN, da bi Severna Koreja sprejela konkretne ukrepe,” je povedal Abe na skupni tiskovni konferenci po pogovorih z Guterresom, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Guterres je poudaril, da ZN “popolnoma podpirajo pogajanja med ZDA in Severno Korejo o popolni preverljivi in nepovratni denuklearizaciji”. ZN so sicer ponudili tudi pomoč pri pogajanjih in nadzoru denuklearizacije.

O popolni razorožitvi Severne Koreje sta se ameriški in severnokorejski voditelj Donald Trump in Kim Jong-un dogovorila na junijskem vrhu v Singapurju, vendar pa so do dogovora številni kritični, češ da ni dovolj podroben.

Generalni sekretar se bo v četrtek v Nagasakiju udeležil 73. obletnice ameriškega napada na to jugozahodno japonsko mesto z jedrskim orožjem. Nad mestom je eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Za posledicami eksplozije je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice terjale več kot 70.000 žrtev.

Že pred tem so ZDA odvrgle atomsko bombo na mesto Hirošima. Japonska je šest dni po napadu na Nagasaki razglasila kapitulacijo, s čimer se je končala druga svetovna vojna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine