13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Guaido se je odpravil po pomoč na kolumbijsko mejo; vojska za zdaj blokira dostavo humanitarne pomoči

Venezuelski prehodni predsednik Juan Guaido se je danes odpravil na mejo s sosednjo Kolumbijo, od koder namerava osebno prinesti hrano in zdravila za obubožano prebivalstvo, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. Venezuelska vojska za zdaj blokira dostavo humanitarne pomoči, ki se zbira v okoliških državah.

 

35-letni predsednik parlamenta, ki je pred mesecem dni postal prehodni predsednik države, se je na približno 900 kilometrov dolgo pot iz Caracasa do venezuelsko-kolumbijske meje odpravil v konvoju vozil.

Na kolumbijski strani meje v mestu Cucuta je shranjenih okoli 200 ton hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, ki so jih v glavnem prispevale ZDA.

V soboto se izteče rok za dostavo pomoči, ki ga je postavila opozicija. Za zdaj sicer ni jasno, kako bodo tovornjake s pomočjo spravili mimo vojakov, ki jih je na mejo poslal diktator Nicolas Maduro.

Guaido opozarja, da so zaradi pomanjkanja hrane in zdravil ogrožena življenja več sto tisoč Venezuelcev, če ne bodo hitro dobili pomoči.

Maduro, ki se oklepa oblasti, trdi, da je vse skupaj krinka za ameriško invazijo.

Medtem je iz Portorika izplula ladja z 250 tonami pomoči za Venezuelo, vendar za zdaj ni znano, kam je namenjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pomoč se poleg v Cucuti zbira tudi na otoku Curacao, še en center pa bodo odprli v brazilski zvezni državi Roraima.

Venezuela je v torek prekinila zračne in pomorske povezave s Curacaom in bližnjima otokoma Aruba in Bonaire v Nizozemskih Antilih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine