6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Guaido pripravlja pohod na Caracas

Začasni predsednik Venezuele Juan Guaido je v soboto pred več tisoč podporniki napovedal velik pohod na prestolnico Caracas. Obenem je zagrozil z možnostjo zunanje intervencije v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil Guaido, se najprej odpravlja na turnejo po vsej državi. “Ko bomo končali turnejo in organizacijo v vseh zveznih državah, bomo sporočili datum, ko bomo vsi skupaj prišli v Caracas,” je na protestu v Caracasu dejal 35-letni Guaido, ki ga kot začasnega predsednika priznava že več kot 50 držav po svetu.

Obenem je zagrozil, da bo zaprosil za posredovanje iz tujine, če samozvani venezuelski predsednik Nicolas Maduro ne bo zapustil položaja. “Ko bo prišel čas”, je možna tudi intervencija od zunaj, je dejal, in spomnil, da venezuelska ustava dopušča tako “venezuelske vojaške misije v tujini kot tuje misije v državi”.

Venezuelske varnostne sile so sicer v soboto onemogočile podpornikom opozicije, da bi postavili oder na mestu, kjer naj bi potekale demonstracije. Prijeli so več ljudi, vseeno pa se je na ulicah Caracasa danes zbralo več tisoč protestnikov.

Venezuelo pa je v četrtek prizadel obsežen električni mrk, ki je trajal več kot 20 ur in je le še podžgal napetosti med Madurom in Guaidojem. Kot so sporočile tamkajšnje nevladne organizacije, je zaradi izpada elektrike umrlo 15 dializnih bolnikov.

Oblasti so za izpad okrivile sabotažo na veliki hidroelektrarni v zvezni državi Bolivar na vzhodu Venezuele. Samozvanec Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za “električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem”.

ZDA so odgovornost zanikale. “Izpadi elektrike in stradanje so posledica nesposobnosti Madurovega režima,” je na spletnih družbenih omrežjih odgovoril ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Enako meni Guaido.

Zadnje novice

Sorodne vsebine