9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Guaida so kot predsednika Venezuele poleg ZDA in Kanade priznale skoraj vse latinsko-ameriške države

Venezuelska vojska se je odločno postavila v bran diktaturi Nicolasu Maduru in zavrnila predsednika parlamenta Juana Guaidoja, ki se je v sredo pred več tisoč protirežimskimi protestniki v Caracasu razglasil za začasnega predsednika države. “Vojska bo branila ustavno ureditev in suverenost države”, je sporočil Madurov obrambni minister Vladimir Padrino.

“Obup in nestrpnost napadata mir v državi,” ješe  tvitnil minister. “Mi, vojaki domovine, ne sprejemamo predsednika, vsiljenega v senci obskurnih interesov,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdil minister glede Guaidoja, ki se je razglasil za začasnega predsednika države, kot takega pa so ga že priznale ZDA in druge države v regiji, od Brazilije, Kolumbije, Čila, Peruja in Argentine.

Maduro je pred tem tudi sporočil, da je Venezuela zaradi priznanja Guaidoja prekinila diplomatske odnose z ZDA. Ameriškim diplomatom je dal 72 ur časa, da zapustijo državo.

A na to se je že odzval Guaido in pozval ameriške in druge diplomate, naj ne zapuščajo Caracasa. “Vse vodje diplomatskih misij in v Venezueli akreditiranega osebja obveščam, da si venezuelska država želi, da ohranite svojo diplomatsko prisotnost v naši državi,” je sporočil v posebni izjavi. Vsa ostala navodila pa naj ignorirajo, je po poročanju dpa še pozval Guaido.

ZDA ne bodo umaknile svojih diplomatov

Tiskovne agencije na podlagi uradnih virov poročajo o najmanj sedmih smrtnih žrtvah sredinih protestov opozicije proti socialističnemu predsedniku Nicolasu Maduru, Mehika in Urugvaj pa sta skupaj pozvali vse vpletene strani znotraj in zunaj Venezuele naj zmanjšajo napetosti.

 

Tiskovni predstavnik opozicije Freddy Superlano je sporočil, da so pod streli v mestu Barinas padle štiri osebe, tri pa so bile ranjene. Tiskovni predstavnik civilne zaščite v državi Tachira pa je poročal o treh mrtvih. Proti Maduru je v sredo po celi državi protestiralo več sto tisoč ljudi.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sporočil, da ZDA ne bodo umaknile svojih diplomatov iz Venezuele kot je to zahteval Maduro potem, ko je predsednik ZDA Donald Trump priznal opozicijskega voditelja Juana Guaida.

Maduro je pozval vse države, ki so priznale Guaida naj v 72 urah umaknejo svoje diplomatske predstavnike, ker z njimi prekinja diplomatske odnose. Guaido je medtem pozval te iste države naj svoje diplomate pustijo v Venezueli. Pompeo je sporočil, da ZDA Madura več ne priznavajo in zanje nima pravnih pooblastil za prekinitev diplomatskih odnosov z Venezuelo.

Guaida so medtem kot predsednika Venezuele priznale skoraj vse latinsko-ameriške države pa tudi ZDA in Kanada. Priznale so ga med drugim tudi Brazilija, Argentina, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Paragvaj in Peru.

Mehika tega ni storila, niti Urugvaj katerega zunanje ministrstvo je sporočilo, da skupaj z Mehiko predlagata nov proces vključujočih in kredibilnih pogajanj s polnim spoštovanjem prava in človekovih pravic.

Bolivijski predsednik Evo Morales je izrazil polno solidarnost z venezuelskim ljudstvom in Nicolasom Madurom ter obsodil imperialistični napad na državo.

Guaido se je Trumpu že zahvalil za priznanje in to v imenu vseh Venezuelcev, ruski poslanci pa so bili medtem do Trumpove poteze zelo kritični. Namestnik predsednika odbora za mednarodne odnose v ruski dumi Andrej Klimov je za državno agencijo RIA-Novosti dejal, da ZDA skušajo organizirati naslednjo barvno revolucijo v Venezueli.

Zadnje novice

Sorodne vsebine