21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Grški zasebni zdravniki ne želijo pomagati “državnemu” zdravstvu. Humanost, Hipokratova prisega ali je pač samo hipokrizija!?

Le osem zasebnih zdravnikov se je pozitivno odzvalo na poziv grškega ministrstva za zdravje, naj pomagajo v boju proti pandemiji, in sicer v času, ko je zdravstveni sistem v državi pod velikim pritiskom, je danes na rednem novinarskem srečanju razkril tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecas.

 

»Apelirali smo na zasebne zdravnike, da pomagajo, žal do danes odgovor ni takšen kot smo  pričakovali. Na poziv ministra za zdravje se je odzvalo le osem zdravnikov. To je  številka ki ni spodbudna, celo razočarani smo  in zadnjič pozivamo zasebne zdravnike, naj prisluhnejo ne samo  klicu  ministrstva za zdravje, temveč tudi  celotni družbi, da pomagajo nacionalnemu zdravstvenemu sistemu, da se s pandemijo spopade na najučinkovitejši način. “Tukaj smo, da se skupaj spopademo s skupnim sovražnikom,” je dejal tiskovni predstavnik  grške vlade.

Med drugim je dejal, da je zaradi novih okužb iz prejšnjih tednov zdravstveni sistem v Grčiji pod velikim pritiskom, kar napoveduje “še en  dodaten kritičen in težaven teden za državo kot tako”. Dodal je, da se v prihodnjih dneh pričakuje veliko število tako mrtvih kot pacientov, ki bodo  priključeni na naprave.

Grčija zastava

“Delamo vse, kar je v naši moči, da ohranimo nacionalni zdravstveni sistem v tej vojni,” je dejal Pecas in pojasnil, da se je število postelj za intenzivno nego v Solunu v mesecu dni povečalo s 34 na več kot 200 in 490 navadnih postelj s korona virusom na več kot 1500. Izkoriščene zmogljivosti do limita in še čez. Zato pozivajo zasebno zdravstvo  na pomoč.

Po zadnjih podatkih se je, kot je pojasnil tiskovni predstavnik grške vlade, od začetka tega meseca virus iz skupine od 20 do 30 let prenašal na starejše, večinoma v družinskih krogih. Eni so družabno aktivni, znotraj družinskih krogov samo kontrola popusti in problem je tu. Zato že sedaj pozivajo, da se je treba prilagoditi okoliščinam. Tudi  za božične praznike se  treba prilagoditi novim okoliščinam.

Celotno leto 2020 je drugačno.  Vedenje in naravnanost,  je treba  prilagoditi vojni proti pandemiji. Potrebno je  delati vse, kar povedo strokovnjaki, biti previdni in se držati ukrepov, izogibati se druženju, paziti pri posameznih higienskih ukrepih, nositi masko, držati se distance, kadar je to mogoče.

Preizkušnje so tudi v medicini. Enkrat se oddaljiti od njenega poslanstva pelje k oddaljitvi od bistva medicine, pomagati ljudem. Ali je to slaba epizoda ali dokončni odmik,se bo dalo ugotoviti.

 
Vane T. Costa

Zadnje novice

Sorodne vsebine