9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Grozljivo: v Latinski Ameriki zaradi koronavirusa umrlo več kot 150.000 ljudi, v Indiji milijon okuženih

V Latinski Ameriki so do srede potrdili več kot 150.000 smrti zaradi novega koronavirusa, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki opozarja, da je vrhunec epidemije v tem delu sveta pričakovati naslednji mesec. Skoraj polovico smrtnih primerov v Latinski Ameriki zaradi koronavirusa so potrdili v Braziliji.

 

 

V Braziliji, ki je v pandemiji covida-19 daleč najbolj prizadeta država v Latinski Ameriki, po številu smrti pa je na drugem mestu za ZDA, se je z novim koronavirusom okužilo skoraj dva milijona ljudi, več kot 75.000 jih je umrlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Strokovnjaki ocenjujejo, da so dejanske številke v državi z 210 milijoni prebivalcev bistveno višje, predvsem zaradi pomanjkanja testiranj.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, pri katerem so prejšnji teden potrdili okužbo z novim koronavirusom, je v sredo sporočil, da se je ponovno testiral in da je bil test tudi tokrat pozitiven. Kot je sporočil na svojem Twitter računu, se kljub temu počuti dobro.

“Včeraj zjutraj sem se testiral, sinočnji rezultat je pokazal, da sem še vedno pozitiven,” je sporočil v video sporočilu.

Bolsonaro je za brazilsko redakcijo CNN izjavil, da od 6. julija nima povišane temperature, prav tako nima težav z dihanjem in ni utrpel izgube okusa, tudi preiskave krvi in srca niso pokazale ničesar neobičajnega. Ponovno je tudi potrdil, da preventivno jemlje zdravili hidroksiklorokin in azitromicin.

V Latinski Ameriki se s hitrim naraščanjem okužb spopadata tudi Mehika in Čile. V Mehiki je po poročanju AFP umrlo več kot 36.000 ljudi. V Peruju pa so doslej potrdili 340.000 okužb, zaradi covida-19 je umrlo več kot 12.000 ljudi.

V Indiji skoraj milijon okužb z novim koronavirusom

V Indiji so potrdili že skoraj milijon primerov okužbe z novim koronavirusom, ki zaskrbljujoče hitro naraščajo. V 125-milijonski indijski zvezni državi Bihar od danes znova velja karantena.

V 1,3-milijardni, drugi najbolj obljudeni državi na svetu, zadnje tedne na pobudo regionalnih vlad znova uvajajo karantene in ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tako so tudi v revni državi Bihar na severu Indije danes za 14 dni znova uvedli karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13-milijonsko mesto Bangalore v južni državi Karnataka je enak ukrep za teden dni uvedlo v sredo. Karnataka je sicer četrta najbolj prizadeta zvezna država v Indiji s skoraj 50.000 primeri okužbe.

Majhna obalna zvezna država Goa, priljubljena med turisti, bo danes uvedla tridnevno karanteno in nočno policijsko uro do 10. avgusta. Oblasti izpostavljajo, da preveč ljudi ne spoštuje ukrepov in da se še naprej udeležujejo zabav.

V Indiji je covid-19 doslej zahteval 24.915 življenj, potrdili so 968.876 primerov okužbe, ki zadnji teden strmo naraščajo. Skoraj pet dni ta teden poročajo o največjem dnevnem številu okužb, ki znaša od 27.000 do 29.000 primerov, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa.

Najhuje prizadeta je zahodna zvezna država Maharashtra, kjer so v sredo potrdili 8000 novih primerov okužbe, skupno 275.000. Umrlo je že več kot 10.000 ljudi. Najhuje je prizadeta prestolnica zvezne države Mumbai, kjer so potrdili skupno skoraj 100.000 okužb, navaja britanski BBC.

Južna Azija je na poti, da postane naslednje žarišče pandemije, opozarja Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Regionalni predstavnik zveze John Fleming je opozoril, da se v regiji, kjer živi četrtina človeštva, virus širi z zaskrbljujočo hitrostjo, medtem ko je pozornost sveta usmerjena na ZDA in Latinsko Ameriko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine