12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Grozljive številke: ISIS se je v preteklih letih pridružilo kar 400 000 ljudi iz 110 držav

Več kot 40.000 oseb iz več kot 110 držav je v preteklih letih odšlo v Sirijo in Irak, kjer so se pridružili skrajni skupini Islamska država (IS), je razvidno iz študije raziskovalnega centra Soufan (TSC), ki so jo objavili novembra lani. Od teh se je 5600 borcev vrnilo v domovino, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

 
meriški predsednik Donald Trump je nedavno pozval Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in druge evropske zaveznice, naj sprejmejo več kot 800 borcev IS, ki so jih ujeli v Siriji, in jim sodijo. Dodal je, da je kalifat tik pred padcem ter da alternativa sprejetju džihadistov “ni dobra”, saj jih bodo ZDA primorane izpustiti. V EU so do pozivov zadržani.

TSC je v poročilu iz leta 2017 navedel tudi število tujih borcev po državah. Glede na te podatke je v Sirijo in Irak iz Evropske unije odšlo več kot 5000 tujih borcev. Od tega se jih je 30 odstotkov že vrnilo v domovino.

Po državah EU se je IS pridružilo največ borcev iz Francije in sicer 1910, več kot 300 pa se jih je vrnilo. Sledijo Nemčija, Velika Britanija, Belgija in Švedska. Glede na podatke centra se iz Slovenije skrajni skupini ni pridružil nihče.

Globalno gledano se je največ tujih borcev pridružilo skrajnežem iz Rusije (3417), v domovino pa se jih je vrnilo 400. Sledijo Savdska Arabija s 3244 tujimi borci, Jordanija s 3000 in Tunizija z 2926.

Število tujih borcev se je glede na podatke centra od leta 2015 povečalo, zmanjšalo pa v povprečju v državah, ki so okrepile ukrepe za zaustavitev odhodov privržencev IS.

TSC je študijo po lastnih navedbah osnoval na različnih zanesljivih virih iz različnih držav, a opozarjajo, da niso bile pri vseh državah na voljo aktualne številke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine