15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Grozi nam pandemija, ki bi lahko v zelo kratkem času povzročila 80 milijonov smrtnih žrtev!

Mednarodna znanstvena skupina pod vodstvom Svetovne banke in Svetovne zdravstvene organizacije opozarja, da se svet sooča z naraščajočo grožnjo pandemije bolezni, ki bi lahko povzročila milijonske smrtne žrtve in opustošila svetovno gospodarstvo. Ob tem vlade poziva k pripravi načrta za ublažitev omenjenega tveganja. Kot glavne načine, na katere lahko to dosežejo, izpostavlja krepitev zdravstvenega sistema, povečanje sredstev za raziskave novih tehnologij ter izboljšanje sistemov za komunikacijo in usklajevanje.

 

Skupina mednarodnih strokovnjakov pod vodstvom nekdanje direktorice Svetovne zdravstvene organizacije Harlem Brundtland je po poročanju spletnega portala RTE predstavila poročilo, s katerim želijo svetovne voditelje spodbuditi k ukrepanju v povezavi z grožnjo pandemije hujše bolezni. Po njihovo se je namreč že v primerih epidemij bolezni, kot so ebola, gripa in SARS, pokazalo, da se svetovne države, ki jih pestijo tudi številni drugi dolgotrajni konflikti in prisilne migracije, z njimi zelo težko spopadajo.

Grožnja pandemije, ki bi prizadela velik del sveta, je resnična,” je skupina med drugim zapisala v poročilu. Ob tem je poudarila: “Hitro premikajoči se patogen bi lahko ubil več deset milijonov ljudi ter pripeljal do zloma gospodarstva in destabilizacije nacionalne varnosti posameznih držav.” Po mnenju znanstvenikov so sicer nekatere države po uničujočem izbruhu ebole v zahodni Afriki v letih 2014-2016 izboljšale svojo pripravljenost na morebiten izbruh hujše bolezni, a to po njihovi oceni še ni dovolj. Prizadevanja v tej smeri so tako v poročilu predstavljena kot “skrajno nezadostna“.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine