18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Grčija: Vsaj dva mrtva, ko so se migranti v kampu na Lezbosu stepli s policijo in gasilci

Najmanj dve osebi sta umrli po tem, ko so migranti v taborišču na grškem otoku Lezbos zažgali stanovanjske enote in se v nedeljo spopadli s policijo in gasilci.

 

Po poročanju atenske tiskovne agencije, ki navaja policijske vire, sta ženska in otrok zaradi kaosa in požarov v prenapolnjenem taboru Moria na otoku Lezbos umrla. Pet drugih ljudi je bilo poslanih v bolnišnico zaradi poškodb, ki so jih utrpeli med pretepi in med požarom.

Trenutno je število mrtvih še vedno nejasno, saj je eden od očividcev migrantov povedal, da so zaradi plamena, ki se je razširila na šest ali sedem stanovanjskih enot, umrle tri osebe.

Po poročilih policije se je požar začeli okoli 16:45 popoldne. po tem, ko je več migrantov vžgalo stanovanjsko enoto v središču, kjer živijo begunci. Ko so se gasilci poskušali odzvati na ogenj, so jih migranti napadli, da niso mogli.

Kasneje istega dne so v taborišču videli skupinske spopade med migranti različnih narodnosti in veroizpovedi, tisoče pa jih je poskušalo zapustiti taborišče.

Za pomoč pri zatiranju silovitih spopadov med migranti in lokalno policijo so bile v tabor na grškem otoku napotene dodatne policijske sile.

“Razmere so napete,” je dejal župan Lezbosa Stratis Kytelis. “Obstajajo podatki o mrtvi materi in njenem otroku. Tega še nismo uspeli potrditi. “

Čeprav so Morijeve zmogljivosti zasnovane za 3000 migrantov,  jih ta kamp za migrante trenutno gosti blizu 13.000.

V zadnjem času je v Grčiji opazno naraslo število migrantov, ki so prispeli na njene obale. Samo prejšnji mesec je v Grčijo z ladjo prišlo blizu 7000 migrantov, kar je največ od leta 2016.

Število ilegalnih prihodov, ki je nekoč v povprečju znašalo 60 na dan, je zdaj doseglo povprečno 278 na dan. Samo v tem letu naj bi v Grčiji pristalo več kot 22.000 migrantov.

Grška vlada je v nedeljo sporočila, da namerava razpravljati o novem zakonu o azilu za reševanje nove migrantske krize.

Zadnje novice

Sorodne vsebine