14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Grčija naj bi danes ratificirala protokol o članstvu Makedonije v Natu

Grški parlament naj bi danes ratificiral protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato. Potem ko so protokol v Bruslju v sredo podpisali veleposlaniki članic Nata, bo Grčija prva država, ki bo protokol tudi ratificirala.

Ko bodo protokol ratificirale vse države članice, bo Makedonija postala 30. članica zavezništva. To naj bi se po okvirnih ocenah zgodilo v približno letu dni. Že v prihodnjem tednu bi sicer protokol lahko ratificirala tudi Slovenija.

Glasovanje v grškem parlamentu je sicer predvideno v večernih urah, ratifikacija protokola pa naj po poročanju grških medijev ne bi bila vprašljiva. Za ratifikacijo je v parlamentu potrebnih 151 glasov poslancev, podprli pa naj bi jo vsi poslanci, ki so pred tem ratificirali tudi prespanski dogovor o spremembi imena Makedonije v Severno Makedonijo. Pristojni odbor je ratifikacijo protokola v četrtek potrdil brez večjih težav.

Prespanski sporazum, ki sta ga junija lani sklenila grški premier Aleksis Cipras in njegov makedonski kolega Zoran Zaev, je po več kot desetletju zastoja Makedoniji odprl pot v evroatlantske povezave.

Ali bo zgodovinski dogovor o imenu omogočil tudi premik Makedonije na poti v EU, konkretno odločitev o začetku pristopnih pogajanj v juniju, kot je obljubila EU, je bolj negotovo, saj nekatere članice, med njimi Francija, premikom v širitvenem procesu niso naklonjene.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine