29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Gozdni požari v Grčiji terjali že najmanj 74 smrtnih žrtev

Obsežni gozdni požari na grškem polotoku Atika so terjali že najmanj 74 smrtnih žrtev, poškodovanih je bilo 164 odraslih in 23 otrok, so danes sporočili grški gasilci. Pogrešajo še več ljudi, tako da bi lahko število žrtev še naraslo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Tiskovna predstavnica grške gasilske brigade je dodala, da nimajo točnega števila pogrešanih.

Grška vlada govori o nacionalni tragediji. Na Atiki so zaradi požarov razglasili izredne razmere, premier Aleksis Cipras in člani vlade pa so odpovedali napovedana srečanja in obiske.

Cipras je spričo tragedije danes razglasil tridnevno žalovanje. Kot je poudaril v izjavi, ki jo je prenašala grška televizija Skai, je zdaj čas, da skušajo rešiti, kar se še da, ter da ljudje stopijo skupaj.

Največ žrtev so požari zahtevali v letoviškem kraju Mati 40 kilometrov severovzhodno od Aten, kjer so bile stavbe v gostem borovem gozdu. Letovišče je skoraj povsem uničeno. Na posnetkih grške televizije je videti dele ulic s hišami, ki so pogorele do tal.

Med žrtvami jih je tudi 26, katerih trupla so odkrili nedaleč od vile v Matiju na pečini in jim ni uspelo ubežati ognju, čeprav je morje oddaljeno le nekaj metrov. Številne mrtve so našli tudi na domovih ali v avtomobilih, s katerimi so ljudje skušali pobegniti pred ognjenimi zublji, ter na plažah, le malo stran od vode. Najmanj štiri smrtne žrtve – tri ženske in otroka – so našli v morju, kamor so se mnogi v paniki zatekli pred ognjem.

Poškodovanih je najmanj 187 ljudi, med njimi jih je najmanj 11 v smrtni nevarnosti.

Grčija je zaradi teh najbolj smrtonosnih požarov v zadnjih desetih letih zaprosila za mednarodno pomoč. Prva letala, gasilce in helikopterje so že napotile Italija, Nemčija, Poljska, Francija, Ciper, Izrael, Španija in Bolgarija, pomoč sta ponudili tudi Hrvaška in Srbija.

Vso podporo “danes, jutri in dokler bo treba” je Ciprasu obljubil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Požari so izbruhnili zaradi hude suše, močnega vetra in vročinskega vala s temperaturami do 40 stopinj Celzija. Po napovedih vremenoslovcev naj bi bilo danes še vroče, nato pa naj bi se temperature znižale, pričakujejo tudi dež.

Zadnje novice

Sorodne vsebine