21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Glede omrežja 5G še ni vse jasno, a Huawei v Kanadi že raziskuje omrežje 6G

Največji proizvajalec in dobavitelj telekomunikacijske opreme in drugi največji izdelovalec telefonov na svetu je dobil še dodatne tri mesece za poslovanje z ameriškimi podjetji. Tako bo Huawei lahko vsaj še do 18. novembra  vzdrževal obstoječa omrežja in zagotovil nadgradnjo programske opreme svojih naprav. V Kanadi pa je njihov fokus že na razvoju 6G omrežja.

 

Na tako odločitev naj bi po poročanju medijev vplivala tudi nekatera ameriška tehnološka podjetja, ki zaradi omenjene prepovedi ne bi mogla izpolniti zastavljenih načrtov. Na leto namreč Huawei podjetjem, kot so Qualcomm, Intel in Micron Technology, ki dobavljajo komponente, nameni 11 milijard dolarjev.

Pristanek na črnem seznamu tveganih tujih telekomunikacijskih podjetij je že zaznamoval Huawei, je potrdil prvi mož kitajskega velikana Ren Zhengfei. A hkrati je rezultat morebitne prekinitve Googlove dobave Androida za Huaweijeve telefone nov operacijski sistem Harmony, ki ga je kitajsko podjetje predstavilo nedavno. Kljub vsemu pa Ren priznava, da bi trajalo kar nekaj časa, da bi zgradili lasten ekosistem. 

A kitajski velikan vseeno krepi svoj položaj na področju 5G omrežja, kjer ima podpisanih že 50 komercialni pogodb, od tega 28 v Evropi, za vzpostavitev omrežja. Med prvimi so si v Evropi pokritost s 5G zagotovili v Monaku, v Italija pa bodo za razvoj 5G omrežja  namenili 3 milijarde dolarjev. Zelo pomembna pa bo tudi odločitev Velike Britanije o tem, ali bo Huawei lahko  postavljal sojo opremo za omrežje, ki omogoča izjemno hiter brezžični dostop in opazno hitrejši prenos podatkov. Doslej je vlada Therese May odobrila uporabo Huaweijeve opreme le za dele omrežja, ki niso ključnega pomena. Prvak kitajskega podjetja pa več pričakuje od nove vlade Borisa Johnsona, ki naj bi bil naklonjen čimprejšnji postavitvi 5G.

Poleg tega je v zraku tudi še odločitev kanadske vlade, ki bo počakala na jesenske volitve. Medtem pa kitajski velikan v svojem raziskovalnem centru že testira nadgradnjo 5G v 6G in se s kanadskimi univerzitetnimi raziskovalci dogovarja za razvoj novih brezžičnih omrežij.

Viri:

https://www.reuters.com/article/us-huawei-tech-usa-license-exclusive/exclusive-u-s-to-extend-huaweis-partial-reprieve-on-supply-curbs-sources-idUSKCN1V701U

https://www.iphoneincanada.ca/carriers/huawei-6g-ottawa-bell-partners-6g/

Zadnje novice

Sorodne vsebine