8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Glasgow se spominja: 15 let od smrti najstnika, ki so ga pakistanski muslimani, samo zato, ker je belec, pri živem telesu kastrirali in mu iztaknili oči

Bil je ponedeljek, 15. marca 2004, skoraj natanko 15 let nazaj. Krissa Donalda, 15-letnika iz Glasgowa, je ugrabilo več neznancev, za katere se je kasneje izkazalo, da so muslimani po rodu iz Pakistana.

Nesrečnega Krissa so stlačili v avtomobil in ga vozili okrog. Ustavili so se na odlagališču odpadkov v Glasgowu in ga več ur mučili. Na koncu so ga polili z bencinom in zažgali ter odšli. Škotski najstnik je bil še živ, tako da se je odvlekel nekaj metrov stran. Več ni mogel. Podlegel je poškodbam in umrl. Kasnejša obdukcija je pokazala, da so ga pri živem telesu kastrirali in mu iztaknili oči.

Njegove morilce so izsledili v Pakistanu, kamor so pobegnili. To so bili takrat 21-letni Daanish Zahid, 29-letni Imran Shahid, 28-letni Zeeshan Shahid, 27-letni Mohammed Faisal Mushtaq in 21-letni Zahid Mohammed. S pomočjo M.P. in lokalnih oblasti, ki so jih muslimani kasneje ostro napadli, so jih prepeljali na Škotsko, obsodili in zaprli. Kazen je bila od 5 do 25 let zapora. Napadalci so kasneje povedali, da je bil Donald izbran kot primer »belega fanta iz območja McCulloch Street«.

Na Škotskem Kriss, ki bi bil danes star 30 let, predstavlja mučenika, žrtev muslimanskega divjanja in nasilja. Kljub nasprotovanju progresivnih sta v Glasgovu dve spominski plošči Krissu: na kraju, kjer je bil brutalno umorjen, in na kraju, kjer so ga ugrabili. V njegov spomin so lokalni glasbeniki napisali več pesmi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine