2.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Gibanje rumenih jopičev se je iz Francije razširilo v vsaj še dve državi Evrope

Gibanje rumenih jopičev in z njim povezani protesti v Franciji trajajo že tri tedne. Najprej so bili sicer povezani z vsiokiimi cenami goriva, a zdaj gre tudi za druga področja, kot so migracije in kultura, na katerih se državljani Francije počutijo neslišane. Do protestov prihaja tudi v Belgiji iin na Nizozemskem. 

 

Po izgredih na protestih v Parizu v soboto je bilo po zadnjih podatkih policije aretiranih 412 oseb, od tega jih je 378 še vedno v priporu. Ranjenih je bilo 113 ljudi, med njimi 23 pripadnikov varnostnih sil. 

Po podatkih francoske vlade se je na ulicah Pariza v soboto na protestih proti dvigom cen pogonskih goriv, ki ga je pripravilo t. i. gibanje rumeni jopič, zbralo več kot 5000 ljudi. Demonstracije so hitro prerasle v izgrede, na katerih so med drugim zažigali avtomobile in plenili trgovine.

Francoske oblasti zaenkrat niso izključile možnosti, da bi razglasile izredno stanje in tako preprečile nadaljnje izgrede in nasilje, je pojasnil tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux.

“Ni več vprašanje, da vsak vikend postaja ritual nasilja … To nima več zveze z rumenimi jopiči,” je danes dejal Gruveaux v pogovoru za radio Europe 1. Po njegovih besedah je treba premisliti vse možnosti, da se zagotovi javno varnost in red.

Macron se bo sicer danes na to temo na izrednem zasedanju sestal s premierjem Edouardom Philippom.

Protesti in incidenti se sicer v državi nadaljujejo tudi danes. Na jugu Francije v bližini mesta Narbonne so protestniki zažgali avtocestno hišico, v bližini Lyona pa so zablokirali avtocesto. Zaradi gneče, nastale ob demonstracijah, je ponoči v prometni nesreči umrl motorist v bližini kraja Arles.

Glede na najnovejše podatke notranjega ministrstva so gasilci ponoči v prestolnici sicer pogasili skoraj 190 požarov, med drugim je zagorelo v šestih stavbah. V izgredih je bilo uničenih več deset avtomobilov.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine