7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

George Soros ne popušča v napadih na Poljsko in Madžarsko

Hrvaški spletni portal novic narod.hr je poročal, da je Madžarsko-judovski milijarder, poslovnež in velik podpornik množičnih migracij George Soros kritiziral Madžarsko in Poljsko, ko je nedavno izjavil, da EU ne sme popuščati tema dvema državama pri vprašanju vladavine prava in uporabi sredstev iz EU fondov, saj je od tega odvisna prihodnost Evropske unije. 

Madžarska in Poljska sta pred kratkim blokirali večletni proračun za leta 2021-2027 in načrt za okrevanje, saj naj se pri uporabi sredstev nebi spoštovalo vladavine prava. Obe državi sta mnenja, da so kriteriji za uporabo sredstev ideološko obarvani. Kot vemo ju je pri tem podprl tudi Janez Janša, ki se zavzema za kompromis. 

V članku za Project Syndicate je glede tega Soros zapisal naslednje: »EU si ne more privoščiti kompromisa glede vladavine prava. Odziv na izziv, ki ga predstavljata Orban in Kaczynski (vodja poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost) bo določil, če bo EU preživela kot odprta družba, zvesta vrednotam na katerih je utemeljena«. Dodal je, da za Orbana in Kaczynskega vladavina prava »predstavlja omejevanje osebne in politične korupcije«, Orban pa naj bi na Madžarskem ustvaril kleptokracijo. Ta izraz sicer v dobesednem prevodu iz grščine pomeni »vladavina lopovov« in predstavlja države in režime, kjer naj bi bila korupcija tako obsežna, da je že praktično javna in institucionalizirana. Soros je sicer kot podpornik multikulturalizma in odprtih mej že v preteklosti kritiziral in napadal Orbana zaradi njegove protimigracijske in domoljubne politike, leta 2018 pa je njegova Fundacija za odprto družba prenehala delovati na Madžarskem. V svojem članku pa je bil Soros kritičen tudi do Janše, ki ga je označil za »Orbanovega političnega zaveznika«.

Po drugi strani pa je Viktor Orban že velikokrat opozarjal, da želijo Soroseve nevladne organizacije uničiti nacionalno identiteto in tradicionalne vrednote evropskih narodov. Prav tako je na Madžarskem prepovedal delovanje Soroseve Srednjeevropske univerze. Madžarska je obenem sprejela določene zakone, ki otežujejo Sorosevo financiranje nevladnih organizacij, za katere se smatra da delujejo le v korist določenih interesnih skupin in v nasprotju s splošnimi interesi madžarskega naroda. Orban je prav tako Sorosa označil za »svetovnega oligarha št. 1«. 

George Soros je sicer v času migrantske krize jasno izrazil svoje cilje in želje po ustanovitvi multikulturnega globalnega sveta, ko je rekel, da obravnava zaščito beguncev kot cilj, državne meje pa kot prepreke. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine