9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Generalni sekretar zveze Nato Stoltenberg obžaluje oblikovanje kosovske vojske

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob današnji potrditvi oblikovanja kosovske vojske v kosovskem parlamentu izrazil obžalovanje. Zavzel se je za nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino, piše na spletni strani zavezništva. Evropska unija je ob tem poudarila, da je lahko mandat kosovskih sil spremenjen samo v skladu z ustavo.

“Obžalujem, da je bila kljub zaskrbljenosti Nata sprejeta ta odločitev. Čeprav o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil odloča Kosovo, smo bili jasni, da gre za odločitev ob napačnem času,” je poudaril Stoltenberg v izjavi za javnost.

Nato po njegovih besedah podpira razvoj kosovskih sil v okviru trenutnega mandata. Napovedal pa je, da bo zavezništvo zaradi spremembe tega mandata znova preučilo sodelovanje z njimi. Prek mednarodnih sil Kfor, ki jih Nato vodi na Kosovu, ostaja zavezano varnemu okolju na Kosovu in stabilnosti na širšem Zahodnem Balkanu.

Vse strani je Stoltenberg pozval, naj zagotovijo, da se zaradi današnje odločitve kosovskega parlamenta ne bodo okrepile napetosti v regiji. Vsi odgovorni politični akterji se morajo po njegovih besedah osredotočiti na reforme in dialog. Nato še naprej podpira dialog med Beogradom in Prištino po okriljem EU.

“Podobno kot Nato, Evropska unija še naprej meni, da je lahko mandat kosovskih varnostnih sil spremenjen samo z vključujočim in postopnim procesom v skladu s kosovsko ustavo,” so poudarili v evropski službi za zunanje delovanje.

EU pričakuje, da bo Kosovo še naprej upoštevalo dogovor o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, sklenjen v Bruslju aprila 2013.

Kosovski parlament je danes potrdil preoblikovanje varnostnih sil v vojsko. Poslanci v Prištini so soglasno sprejeli vse tri zakone, po katerih bodo varnostne sile, doslej dejavne le ob naravnih nesrečah in drugih kriznih dogodkih, dobile dodatne pristojnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine