6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Generacija Identiteta Avstrija na sodišču zaradi politično motiviranih obtožb

Včeraj se je na Deželnem kazenskem sodišču v Gradcu začelo nestrpno pričakovano sojenje 17 aktivistom Generacije Identiteta Avstrija (IBÖ). Še vedno je nedoumljivo, kako se je ta zadeva znašla na vrhu prioritet, se sprašujejo na britanskem spletnem portalu Generacija identitete.

 

Prvi dan je zaznamoval začetek maratonskega sojenja s skupno 19 sodnimi naroki, ki bodo potekali v mesecu juliju. Aktivisti so med drugim obtoženi oblikovanja kriminalne združbe (člen 178. Avstrijskega kazenskega zakonika [StGB]), spodbujanja sovraštva (čl. 283 StGB) in premoženjske škode (čl. 125 StGB), razkriva omenjeni spletni portal. Do sojenja je prišlo tudi zaradi spremembe zakona leta 2015, ki je izrecno vključeval kazniva dejanja iz sovražnosti.

Nekdanja predsednica vrhovnega sodišča Grissova: “Kot bi lomili metulja na kolesu.”

Nekdanja predsednica avstrijskega vrhovnega sodišča (OGH) in zdaj poslanka avstrijske liberalne stranke NEOS Irmgard Griss je že ostro kritizirala tožilstvo. Če je kaznivo dejanje omenjene skupine, kar je iz obravnavane zadeve razvidno, zgolj razširjanje idej, Grissova meni, da je njihov pregon kot kriminalne združbe »preveč oster«. Morali bi paziti, da se ljudi ne kaznuje zaradi svojih prepričanj na način »lomljenja metulja na kolesu« (gre za mučilno napravo v obliki kolesa, op. p.), opozarja nekdanja predsednica avstrijskega vrhovnega sodišča.

Strokovnjak za kazensko pravo opozarja na “kazenske ovadbe”

Drugi pravni strokovnjak, kot je Helmut Fuchs, profesor kazenskega prava, obravnava postopke za problematične. Nekdanji vodja slovitega oddelka za kazensko pravo na dunajski univerzi v obtožnici ne vidi nobenega dokaza o kaznivih dejanjih sovražnosti. Ta zakon, ki obravnava »spodbujanje k sovraštvu« ali poziv k nasilju kot pogoj, bi bil »zelo nedoločen«. Fuchs vidi nevarnost, da se ta določba uporablja v “ideološke” namene in tako lahko postane “misel zločin”.
Bernd-Christian Funk, profesor ustavnega prava, je zaradi tega prav tako zaskrbljen. Ocenjuje, da je v obeh omenjenih zakonih pojmovanje kaznivih dejanj “zelo široko”. Namesto tega želi, da so oblasti same sposobne imeti na očeh skupine kot je Generacija identitete Avstrija in to brez tega, da jih pošiljajo na giljotino.

Več o tem TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine