13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

G-7 noče plačevati ruskega plina v rubljih

Piše: Jože Jan

Kremelj zagotavlja, da ne bodo pošiljali »brezplačnega« plina, zahodne države pa krivijo Moskvo za »nedopustno kršitev pogodb«.

Države G-7 so se v ponedeljek dogovorile, da bodo še naprej enotne proti Moskvi in so odločno zavrnile plačevanje ruskega plina v rubljih. Putinovo vsiljevanje je »nedopustno«, je po virtualnem srečanju z ministri za energijo skupine G-7 zagotovil nemški minister za gospodarstvo in podnebje Robert Habeck. Do sedaj ni znano, ali bo Rusija še naprej pošiljala plin, če Zahod ne bo spoštoval njenih novih pogojev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden napovedal, da bo od »sovražnih držav« zahteval plačilo v rubljih. Ministri G-7 so se strinjali, da Putinova zahteva predstavlja »enostransko in jasno kršitev obstoječih pogodb,« je dejal Habeck. Nemčija sedaj predseduje skupini držav, ki vključuje Nemčijo, Francijo, Italijo, Japonsko, Kanado, ZDA in Združeno kraljestvo. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki Evropske unije. Če so pogodbe veljavne, se mora spoštovati, kar je v njih določeno, je dodal Habeck: »To pomeni, da je plačilo v rubljih nesprejemljivo.«

Putinov odlok ni namenjen le provociranju zaveznikov, temveč tudi krepitvi rublja in podpori Centralne banke Rusije, ki je zaradi zahodnih sankcij praktično izolirana od mednarodnih trgov.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika ni izjavil, kaj bo naredila Moskva, če Evropa ne bo plačala plina v rubljih. »S težavami se bomo ukvarjali, ko se bodo pojavile. Dejstvo je, da ne bomo pošiljali brezplačnega plina. V sedanjih razmerah dobrodelnost Evropi ni mogoča,« je dejal Dmitrij Peskov.

»Pripravljeni smo na vse scenarije,« je v Berlinu odgovoril Habeck na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi Moskva zaprla plinovode ter Moskvo obtožil, da je »nezanesljiv dobavitelj«.

Evropska unija se je doslej izogibala uvedbi ukinitve uvoza energentov iz Rusije. ZDA so se prejšnji teden zavezale z EU, da bodo povečale pošiljke utekočinjenega zemeljskega plina (LNG). Ta sporazum je del prizadevanja EU, da zmanjša odvisnost od ruskega plina za dve tretjini pred koncem leta. Da bi EU to dosegla se že pogaja z novimi dobavitelji, kot so ZDA, Katar in Norveška. 

Vir: El País, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine