16.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Francozi, jezni zaradi visokih cen goriv, grozijo poslancem

Francoski minister za parlamentarne zadeve Marc Fesneau je dan pred napovedanimi demonstracijami zaradi visokih cen goriva v Parizu danes opozoril, da so jezni protestniki že grozili več poslancem, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ljudje imajo pravico biti jezni, a nihče nima pravice izdajati naslovov poslancev ali v nekaterih primerih celo pozivati k uničevanju domov poslancev,” je dejal minister.

Protestniki že več dni v prepoznavnih in dobro vidnih rumenih brezrokavnikih opozarjajo na visoke cene bencina v Franciji. V protestih je bilo ranjenih ali aretiranih več sto ljudi, dva človeka sta umrla v prometnih nesrečah, povezanih s protesti.

Notranji minister Christophe Castaner je nocoj dejal, da poteka policijska operacija blizu bencinske črpalke v Angersu, kjer človek v rumenem brezrokavniku trdi, da ima pri sebi eksploziv, in zahteva srečanje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Lokalne oblasti so sicer kasneje pojasnile, da je moški v avtopralnici in da njegove zahteve še niso jasne.

Protestniki se bodo v soboto lahko zbrali ob Eifflovem stolpu v Parizu. Že prejšnji teden je na ulice v Franciji odšlo okrog 283.000 protestnikov, po besedah ministra Castanerja pa je policija razbila teroristično mrežo, ki je načrtovala napad na udeležence teh protestov.

S protestniki se ne strinja francoski predsednik Macron, ki zagovarja zvišanje davščin na bencin in dizel, saj da mora Francija storiti več v boju proti podnebnim spremembam.

Protestniki imajo sicer po poročanju francoske televizije MFMTV visoko podporo, saj naj bi jim bilo naklonjenih kar 70 odstotkov Francozov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine