9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Francoski voditelj Macron danes na obisku pri Merklovi o prihodnosti EU. Kaj bo v prihodnje prinesel t. i. Francosko-nemški vlak?

Francoski predsednik Emmanuel Macron danes prihaja v Berlin, kjer se bo med drugim udeležil spominske slovesnosti v bundestagu. Z nemško kanclerko Angelo Merkel se bosta posvetila vprašanjem prihodnosti Evropske unije in podkrepila pomen nemško-francoskega sodelovanja pri skupnem boju za združeno Evropo in proti krepitvi nacionalizmov.

 

Macron sicer v Berlin prihaja ob dnevu spomina na žrtve vojn, ki ga v Nemčiji obeležujejo od leta 1919, po koncu prve svetovne vojne. Ob tej priložnosti bo francoski predsednik spregovoril v bundestagu, srečal pa se bo tudi z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem.

V ospredju pa bo njegovo srečanje z Merklovo. Po napovedih naj bi se poskušala uskladiti glede digitalnega davka, govora pa naj bi bilo tudi o evropskem proračunu za prihodnje leto, o katerem se države še niso uskladile z Evropskim parlamentom. Rok za to se izteče v ponedeljek.

Med Macronovimi idejami za reformo evrskega območja je tudi skupni evrski proračun, vendar pa je Merklova temu doslej nasprotovala.

Po drugi strani pa sta oba v zadnjem tednu pokazala pripravljenost, da storita korak naprej proti krepitvi solidarnosti in enotnosti EU.

Francoski predsednik se je tako prejšnji teden ob proslavljanju 100. obletnice konca prve svetovne vojne zavzel za ustanovitev “prave evropske vojske”, s katero bi se Evropa lahko branila pred Rusijo, Kitajsko in tudi ZDA.

To idejo je minuli torek v Evropskem parlamentu v Strasbourgu podprla tudi nemška kanclerka. “Naše interese lahko branimo, če sodelujemo,” je poudarila in dodala, da je treba preseči nacionalizme.

Njune pobude so sicer naletele tako na pozitivne kot negativne odzive. Pobudo glede ustanovitve skupne evropske vojske je pozdravila Evropska komisija, saj bi to krepilo evropsko obrambno identiteto in obrambno sodelovanje, ki ga predvideva tudi lizbonska pogodba.

Po drugi strani je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg te zamisli označil za nevarne za transatlantsko zavezništvo. Tudi nizozemski premier Mark Rutte je v petek opozoril, da Macron in Merklova s to idejo preveč hitita.

Najbolj kritičen je bil predsednik ZDA Donald Trump. Macronove izjave, da bi se Evropa s svojo vojsko lahko branila tudi pred ZDA, je označil za zelo žaljive.

Zadnje novice

Sorodne vsebine