6.3 C
Ljubljana
četrtek, 29 februarja, 2024

Francoski predsednik Macron prepričan, da so migracije ključne za gospodarstvo, statistike govorijo drugače

Piše: A. S.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je že pred nekaj leti trdil, da Francozi pravzaprav nimajo kulture, je v intervjuju za francoski časopis Le Parisien tokrat izjavil, da so migracije nujne za francosko gospodarstvo in, da so del »DNK-ja Francije«. Dejal je, da je bila Francija vedno »dežela migracij«, te pa so »del našega DNK-ja, moč naše dežele in nenehna potreba naše ekonomije«. 

Macron se je spraševal kako bi se v preteklosti Francija lahko razvijala brez poljskih rudarjev in brez italijanskih, španskih in afriških poljedelcev. Seveda se je tu izognil kakršnimkoli razlikam med migranti, saj so od naštetih, ki naj bi v preteklem stoletju pomagali francoskem gospodarstvu vsi, razen na koncu omenjenih ljudi iz bivših afriških kolonij, Evropejci. Čeprav je priznal, da niso vsi navdušeni nad migracijami, je prepričan, da migracije še vedno igrajo pomembno gospodarsko vlogo v Franciji.

Navkljub Macronovim trditvam so nekatere študije pokazale, da migracije državo več stanejo kot ji koristijo, saj naj bi letno stale francoske davkoplačevalce več milijard evrov. V nasprotju z Macronovimi trditvami, po poročanju novičarskega portala Remix News, mnogi opozarjajo na določene statistike glede neevropskih migracij, predvsem glede že omenjenih stroškov, ki jih predstavljajo za davkoplačevalce, pa tudi glede stroškov in sredstev, potrebnih za boj proti migrantskim kriminalnim tolpam in splošnemu porastu kriminala. Celo Macron je prejšnji mesec tudi sam priznal, da kar polovico vseh zločinov v Parizu povzročijo ravno migranti. Pogubna migrantska politika pa je pripeljala tudi do zločinov, kakršen je bil umor 12-letne Lole iz Pariza, ki jo je spolno zlorabila in ubila Alžirka, ki bi morala biti že deportirana.

Četudi odmislimo dejstvo, da migracije uničujejo etnokulturno identiteto določenega naroda, ne glede na njihovo gospodarsko korist, se je treba vprašati ali so migranti res ključni za gospodarstvo, kot je prepričan francoski predsednik? Kot je bilo že rečeno, mnoge študije trdijo drugače, lani pa je francoski avtor in akademik Jean-Paul Gourévitch v intervjuju za radio Sud poudaril, da statistike o zaposlitvi kažejo, da so domnevne gospodarske koristi migracij navaden mit. »To vprašanje sem temeljito preučeval in danes se vsi v Franciji, od levih do desnih, strinjajo, da migracije več stanejo kot doprinesejo«. Nadaljeval je, da obstajajo med levimi in desnimi ekonomisti le precejšnje razlike glede tega kakšen primanjkljaj pravzaprav povzročajo migracije. Levičarski ekonomisti trdijo, da je letni primanjkljaj med šestimi in desetimi milijardami, medtem ko desni trdijo, da migracije povzročajo primanjkljaj v višini med 40 in 44 milijardami evrov. »Moje raziskave so pokazale, da je letni primanjkljaj zaradi migracij pravzaprav visok med 20 in 25 milijonov evrov«, je dodal.

Čeprav naj bi bili migranti v določenih panogah koristni pa obenem pripomorejo k nižanju plač francoskim državljanom, medtem ko mnogi med njimi ostajajo nezaposleni, da ne govorimo o nezmožnosti integracije v francosko družbo. Sicer je ravno to tudi eden izmed ciljev množičnih migracij, saj le te za velike korporacije predstavljajo poceni delovno silo. Poleg tega so množične migracije povzročile tudi prenaseljenost mest in segregacijo v šolah, kar se vidi tudi v tem, da mnogi beli liberalci, ki sicer ploskajo Macronu, svoje otroke vpisujejo raje v privatne šole.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine