17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Francoski parlament sprejel socialne ukrepe za pomiritev rumenih jopičev

Francoski parlament je ponoči sprejel predlog zakona, ki predvideva socialne ukrepe v vrednosti več milijard evrov. Z njimi naj bi pomirili rumene jopiče, ki so od sredine novembra množično protestirali v številnih francoskih mestih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po novi zakonodaji naj bi država minimalno plačo zvišala za sto evrov mesečno, od česar bi imelo korist med 3,8 milijona in pet milijonov gospodinjstev. Upokojenci z manj kot 2000 evri pokojnine mesečno bodo oproščeni davka.

V zakon je vključena tudi obljuba predsednika Emmanuela Macrona protestnikom, da božičnica ob koncu leta ter plačilo nadur ne bosta več obdavčena.

Gre za prvi konkreten odziv francoskih oblasti na dolgotrajne množične proteste. Dolgoročnejše ukrepe naj bi na podlagi posvetovanj o vrsti javnih politik pripravili do konca marca prihodnje leto.

Demonstranti so ob začetku protestnega vala 17. novembra sprva nasprotovali visokim cenam goriva, nato pa so se demonstracije sprevrgle v splošno nasprotovanje Macronovi politiki.

Protesti, ki so do zdaj Francijo stali veliko denarja, so največja preizkušnja za Macrona, odkar je maja lani prevzel predsedniški položaj. Od takrat je njegova priljubljenost strmoglavila, kritiki pa mu očitajo, da je naklonjen bogatim in da ne naredi dovolj za ljudi v težavah, zlasti na francoskem podeželju.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine